Понеделник, 28 Септември 2020
Дамата на френския шансон не казва „Сбогом” на песента

Дамата на френския шансон не казва „Сбогом” на песента

Мирей Матийо празнува своя 71-и рожден ден днес

Родена 22 юли 1946 г. в многодетно семейство. Детството й в следвоенна Франция е трудно, както на всички от нейното поколение. В училище я нарочват, че не може да пише с дясната ръка, левичарка е по рождение, следствие на тормоза Мирей започва да заеква. Напуска класната стая завинаги едва 13-годишна и започва да работи във фабрика. Но, наследила силен и хубав глас от баща си, тя пее непрекъснато, напук на тежкия живот.

На 16 години печели второ място в градския конкурс за песен и с решение на кмета е изпратна в Париж да представи родния си град в телевизионното шоу „Игрите на съдбата”. И съдбата я прегръща благосклонно – двайсетгодишна тя вече е любимка на цяла Франция. Сравняват я с легендарната Едит Пиаф, но Мирей има свой собствен път – той е от слънчевата страна на живота.

Матийо записва албуми на всички езици и те се продават в над стомилионни тиражи. Дори участва в руския филм „Журналист”, както и в други филми, но държи не на актьорската, а на музикална кариера и остава вярна на призванието си. Шегува се, че е омъжена за песента, счита песните си за свои деца. За тях и за обичта на публиката си Мирей Матийо продължава да живее – прекрасно изглеждаща, витална, неостаряваща.

Пяла е дуети с Шарл Азнавур, Клод Франсоа, Джони Холидей, Пол Анка, Силви Вартан и Хулио Иглесиас.

С Шарл Азнавур

Кавалер е на Ордена на Почетния легион от 1998 г. Дама е на сърцата на милиони слушатели.

Шарл Азнавур, Мирей Матийо и Жерар Депардийо

AFISH.BG


Видео