Понеделник, 28 Септември 2020
„Музиката реже по-дълбоко, отколкото нож”

„Музиката реже по-дълбоко, отколкото нож”

Легендарният китарист Карлос Сантана празнува 70-годишнина днес

Карлос Сантана е роден на 20 юли 1947 г. в Аутлан де Наваро, Мексико. Той е едно от седемте деца на Хосе и Хосефина Бараган. Когато Карлос е на 5 години, баща му, който е професионален цигулар, го научава да свири на цигулка. На 8 се прехвърля на китарата, след като семейството му се премества в Тихуана.

В края на 50-те Сантана свири в клубове с различни групи в Тихуана. През 1961 г. се мести в Сан Франциско, Калифорния. През 1966 г. прави своя дебют с новосформираната група Santana Blues Band. Дебютният албум на Карлос Сантана, носещ неговото име, излиза през 1969 г.
Сантана става изключително известен след представянето си на фестивала в Уудсток през 1969 г. Изненадващата му поява там е показана във филма "Woodstock".

Кариерата му обхваща четри десетилетия. За това време Сантана се е доказал като мултикултурен изпълнител. Той съчетава множество различни музикални и етнически стилове и жанрове. В неговата музика латино, салса, блус, рок и афро-кубински ритми се смесват с елементи на джаз, фюжън и бийт. Стилът му е уникален и изключително разпознаваем. Както самият Карлос Сантана казва: "Още с първия акорд хората ме разпознават..."

Звездата на Сантана в Алеята на славата, Холивуд

Любопитно е, че заедно с Майкъл Джексън държи рекорда за най-много получени награди "Грами" за една година - 8.

Миналата година музикантът се похвали с най-новия си албум Santana IV”, като призна, че събрал песните за много кратко време. „Завършихме целия албум – направихме 16 песни за 4 дни и те са убийствени”.

AFISH.BG предлага на своите читатели и няколко изказвания на Карлос Сантана, който, освен отдаден на музиката, е и силно социално ангажиран:

„Понякога ми се струва, че за да почувства човечеството своето единство, трябва да ни завладеят извънземни.”

„Хубавата музика е като татуировка, нанесена направо върху мозъка. След като си я чул, вече не можеш да се избавиш от нея.”

„Ако си докоснал сърцата в Африка или Япония, ти вече никога няма да бъдеш в тези страни като обикновен турист.”

„Сърцето може да бъде разбрано само със сърце.”

„Аз не знам какво е това да си подложиш и другата буза. Аз не вярвам в насилието, но вярвам в ответното действие.”

„Никога не настъпва мир от падащи бомби.”

„Човекът, комуто с раждането е дадена свободна воля, е много по-силен от демоните и ангелите, защото демоните могат само да се бунтуват, а ангелите – да се подчиняват.”

„Музиката е баланс между мъжкото и женското начало. Жената е мелодията, мъжът – е ритъмът. Моята задача е да ги изпратя в леглото, където това, с което те ще се занимават, ще бъде естествено и нормално.”

„Дали си Сантана или Смит, мексиканец или евреин, католик или будист, на Бог не му пука за това.”

„Да си щастлив това не е цел и не е придобито благо. Това е решение.”

„Повечето хора прекарват живота си в плен, защото живеят само с бъдещето или с миналото. Те отричат настоящето, макар че настоящето е това, с което започва всичко.”

„Животът – това очакване. Ти си жив, докато очакваш нещо.”

„Ако имах собствен телевизионен канал, първото, което бих показал, това е раждането на дете.”

„Микрофон, китара, молив е всичко, което имам, използвам ги, за да накарам хората да повярват в това, че божествена светлина има дори в ДНК.”

„Твоите бръчки могат да означават, че си много зъл, много капризен, много стар или че просто се усмихваш много.”

AFISH.BG


Видео