Сряда, 30 Септември 2020
Последният концерт на Краля

Последният концерт на Краля

На днешната дата, 26 юни, през далечната 1977 година, Елвис Пресли излиза на сцената за последен път

В Индианаполис пред 18 хиляди души Кралят пее малко повече от час, като в сетлиста са някои от големите му ранни хитове като J a i l h o u s e Rock, O Sole Mio, Teddy Bear /Don' t Be Cruel и Hound Dog, a финалът идва с I Can't Help Falling In Love („Не мога да не се влюбя“).

Последният залез на Елвис започва четири години по-рано. Въпреки че музиката, която записва, не е лоша и в нея има много добри попадения, популярността му отново спада. Късните албуми отново не се продават така добре, а още по-малко – неизменно издаваните сингли. Колкото и да няма желание за нови студийни записи, той продължава концертите си. Все пак студийните албуми са най-печеливши, така че RCA неизменно преследва своя изпълнител за нови сеанси. Стига се дотам, че през 1976 г. сеанси с цялата огромна техника се провеждат в дома на Елвис в Грейсланд, тъй като той отказва да излезе от него.

Това, което продуцентите смятат за своенравничене на една звезда, всъщност е безкрайна умора на Елвис от постоянни записи и концерти. Напрежението в работата му е толкова голямо, че той неизбежно се нуждае от стимуланти, успокоителни и приспивателни. Те стават част от живота му и постепенно го довеждат до разруха. Личният му живот продължава да е объркан и несигурен.

Само концертите продължават да привличат много хора и концертните зали винаги са пълни. Публиката не се смущава нито от вида на Елвис, който напълнява, нито от зачестилите моменти, когато губи гласа си или направо изгубва съзнание на сцената. Всъщност това не смущава и самия Елвис. Той е Крал и на сцената се чувства именно такъв. Раздава се на своята публика, която го обича безрезервно.

 

Само 50 дни след този последен концерт, Кралят ще отпътува завинаги от земната слава към небесната вечност. Но на 26 юни 1977 г. той все още пее на стадиона в Индианополис, мястото, на което години наред се събираха негови почитатели за бдение със свещи. До юли 2001 г., когато стадионът е взривен от властите, в полза на градоустройствения план. Секунди преди разрушаването на "Маркет скуеър арийна" член от екипа на бомбаджиите казва: "Дами и господа, Елвис току-що напусна сградата."

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)