Понеделник, 21 Май 2018
Бялата диамантена ръкавица не става на ничия друга ръка

Бялата диамантена ръкавица не става на ничия друга ръка

Осем години Кралят на поп музиката Джако не е детрониран

Майкъл Джоузеф Джаксън (29.08.1958 – 25.06.2009), познат също като MJ, Джако и „Краля на поп музиката”, е американски музикален изпълнител, текстописец, продуцент, танцьор, хореограф, актьор и бизнесмен. Той е един от най-известните певци в света, а албумът му Thriller (1982 г.) е продаден в над 110 милиона копия, което го прави най-продаваният музикален албум в историята. Държи рекорд в историята на музиката за най-много спечелени в една година (1984 г.) статуетки от наградите Грами – 8 на брой за албума си Thriller. Въвежда в музикалната индустрия така наречените short film, клипове-истории – каквито са Thrillеr, Bad, Remember the Time, You Rock My World, Ghosts.

 

Неговият типичен и извънредно характерен глас, както и маниера му на танцуване и звукът като цяло, оказват силно влияние на много съвременни хип-хоп, поп и R&B творци. Майкъл Джаксън също така е и хуманист, който чрез своята фондация Heal the World Foundation прави милиони долари дарения на различни организации, особено тези, свързани с подпомагане на изпаднали в нужда деца – гладуващи, болни или нямащи достъп до образование.

Животът му е свързан с много противоречиви и странни събития, най-очевидното от които е промяната във физическия му облик, която най-вече се дължи на болестта му, която отнема меланина от кожата му, за която споделя в интервюто си с Опра Уинфри. Той е женен два пъти и има 3 деца – една дъщеря и двама сина. Майкъл е един от малцината, които са включени в Рокендрол залата на славата два пъти. Той е вписан в книгата на световните рекорди на Гинес – общо с 15 награди „Грами“ и 17 номер едно сингли.

През юли 2009 г. в Англия е планирано турне с 50 негови концерта, за които билетите са разпродадени. Майкъл Джаксън умира само седмици преди началото на турнето, на 25 юни 2009 г., след спиране на сърдечната му дейност.

Преди смъртта на Джаксън са били предписани лекарствата пропофол и лоразепам. Личният му лекар е обвинен и намерен за виновен за непредумишлено убийство.

Смъртта на Майкъл Джаксън предизвиква международна вълна на скръб и милиони зрители наблюдават наживо по телевизията неговата възпоменателна церемония. Скръбта не отшумява, но остават песните, които са вечни.

AFISH.BG


Видео