Понеделник, 25 Юни 2018
„Мария Калас + Рената Тебалди = Монсерат Кабайе“

„Мария Калас + Рената Тебалди = Монсерат Кабайе“

Такова е мнението на световната преса, след като испанската оперна певица показва в целия му блясък своето белканто на сцената на Карнеги хол в полусценичния вариант на „Лукреция Борджия” от Гаетано Доницети.

Годината е 1965-а. След този начален тласък звездната й кариера набира скорост с последващите роли на Маргарита от „Фауст в Метрополитън опера и като кралица Елизабет в наскоро преоткритата опера „Роберто Деверьо“.

През 1966 дебютира във флорентинската опера в „Трубадур“ от Верди, а през следващата година – в „Пиратът“ от Белини.

През 1969 прави фурор с ролята си на Елизабета в „Дон Карлос“ на Арена ди Верона, заедно с Пласидо Доминго и Пиеро Капучили. На тази сцена тя влудява събралата се 10-хилядна публика с последния тон от вокалната ѝ партия, който успява да задържи повече от 20 такта след финалните акорди на оркестъра. В същия период тя прави и един от най-значимите си рецитали – отново във Верона, на сцената на Театро Корало.

Монсерат Кабайе с Бернабе Марти

През 1970 осъществява отлагания си дълго време дебют в Ла Скала (изпълнява Лукреция Борджия), а през 1972 – в Ковънт гардън (като Виолета от „Травиата“ на Верди). През 1974 Кабайе достига апогея на кариерата си с множество удивителни представления – „Аида“, „Сицилианска вечерня“ и „Парижанката“, „Норма“, всички изпълнени в едни от най-големите оперни театри като Ла Скала и Болшой театър.

С Фреди Меркюри

Кабайе, въпреки житейските си проблеми, е неуморна в сценичните си прояви. Тя продължава да бъде заета, изучавайки нови роли. През 2002 дебютира като Катерин от операта „Хенри VIII“ на Сен-Санс, а през 2004 за пръв път изпълнява главната роля в „Клеопатра“ от Масне, продължава с рецитали и концерти, предимно в Германия и Испания, през 2007 участва в представления на Виенската опера. През 2008 участва в концерти, посветени на Олимпийските игри в Пекин а през февруари 2008 участва в откриването на нова концертна зала в Днепропетровск, Украйна.

Монсерат Кабайе с дъщеря си Монсерат Марти

Интересен факт в нейната певческа кариера е любовта им към рокмузиката. В резултат на това е дуетната ѝ песен с Фреди Меркюри – „Барселона“, включена в дуетния им албум със същото име. Сингълът се превръща в химна на Летните олимпийски игри от 1992, проведени в Барселона. Песента става хит и влиза на челните места на класациите за поп музика в Европа. Песента е изпълнявана много пъти с огромен успех – заедно с Меркюри я изпълняват в най-големия нощен клуб в света – Privilege, на остров Ибиса. Записът е използван за направата на клип. През 1999 Кабайе изпълнява песента на финала на Шампионската лига на стадиона Ноу Камп. Гласът на Меркюри е пуснат на запис, защото и до днес Кабайе отказва да пее песента в дует с друг изпълнител.

 

В последните години Монсерат Кабайе е с разклатено здраве, но гастролира по света с дъщеря си Монсерат Марти, също многообещаваща оперна певица. Имахме възможност да ги видим заедно на концерта в НДК миналата година. Кабайе продължава да излъчва величие дори в инвалидна количка, гласът й на моменти достига съвършенството на славата си, а брилянтното й чувство за хумор кара звездния й образ да блести със светлината на най-силните й години на световната оперна сцена, където ще остане завинаги като безспорна прима.

AFISH.BG


Видео