Понеделник, 25 Юни 2018
Да дирижираш хора на света

Да дирижираш хора на света

Васил Арнаудов (1.05.1933 – 19.03.1991) е един от най-големите български хорови диригенти.

Арнаудов завършва класа по хорово дирижиране в Българската държавна консерватория през 1956 г. при проф. Георги П. Димитров. Дирижира хора на софийските учителки (1954 – 1968), хор „Родина“ – град Русе от 1963 г., Българската хорова капела „Светослав Обретенов“ (1966 – 1969).

През 1966 г. отбира 20 момичета от най-добрите детски хорови състави и създава Софийски камерен хор „Л. Пипков“. Този хор си спечелва световно признание главно заради чистотата на женските, още леко детски гласове. Васил Арнаудов посвещава голяма част от живота си на русенския хор „Родина“ – един от най-добрите в България.

Васил Арнаудов заедно със сина си Андрей. Днес Андрей Арнаудов е популярен ТВ водещ и продуцент

От 1971 г. Васил Арнаудов е заслужил артист, от 1974 г. – доцент по хорово дирижиране в БДК; от 1976 г. – декан на теоретико-композиторския и диригентски факултет на БДК. Хоровете, ръководени от Васил Арнаудов са изтъкнати български самодейни състави.

От 1980 до 1991 г. проф. Васил Арнаудов е консултант на първия български хор „Янко Мустаков“ в Свищов. Под негово ръководство хорът постига големи успехи и е удостоен през 1984 г. с най-високото звание – представителен.

В началото на 1990 г. Васил Арнаудов е избран за пръв председател на новосъздадения Български хоров съюз, правоприемник на Съюза на народните хорове и Българския певчески съюз.

Васил Арнаудов и Кеворк Кеворкян в предаването "Всяка неделя"

Със своите хорови формации Васил Арнаудов постига успехи не само на българска сцена, но и в чужбина – на концертни турнета и конкурси в почти всички европейски държави, в СССР, Япония. Много са и наградите от тези престижни музикални форуми: на международните хорови конкурси в Ланголен и Мидълсбъроу – Великобритания, в Арецо и Гориция – Италия, в Корк – Ирландия, в Лимбург, Полхайм, Лайпциг, в Марктобердорф, Германия и др.

През 1988 г. Васил Арнаудов постига с хор „Родина“, Русе най-голямото признание за българското хорово изкуство – 5 първи награди и званието „Хор на света“ в Ланголен (Великобритания). С много труд, амбиция и педагогически такт проф. Арнаудов извисява музикалното равнище на хора, прави го обичан и ценен както от гражданството, така и от музикалната общественост.

Приживе Васил Арнаудов е обявен за почетен гражданин на градовете Силистра, Видин, Русе, Ямбол и на град Аргостоли, Гърция.

Знак за значимостта на неговото творчество и почит към личността му е приемането от Софийския камерен хор, чийто диригент е бил маестрото, да носи името му.

AFISH.BG


Видео