Вторник, 25 Юли 2017
Жените, жените, ах, ангели са те…

Жените, жените, ах, ангели са те…

Да си спомним за чаровния блондин с великолепния глас Видин Даскалов, който днес щеше да навърши 88 години

Години наред този фрагмент от „Царицата на чардаша” се свързващи с най-добрия Бони на всички времена в българското оперетно изкуство.

Неуморен, блестящ, екстравагантен, с неустоим френски шарм, Видин Даскалов вдигаше на крака залите и шестваше по улиците, сподирян от възхитени женски погледи. Приписваха му стотици любовни авантюри, спрягаха името му с всяка една от красивите му партньорки на сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски”.

След спектакъл пред служебния вход се тълпяха развълнувани почитателки - за автограф или просто да го зърнат отблизо. Той никога не е бил високомерен, дори се спираше на тротоара, когато го поздравяваха непознати – за усмивка, за ръкостискане, за привичното навеждане на главата в знак на почитание към дамите.

На сцената беше фурия. Все едно дали в „Царицата на чардаша”, „Българи от старо време”, „Теменужката от Монмартър”, „Хубавата Елена”, „Време за любов” – публиката затаяваше дъх или избухваше в смях и аплаузи при всяко негово изпълнение.

Беше истинска звезда, без грам звездомания. Каквито всъщност са истинските звезди.

Раздаваше се с цялото си сърце и то не издържа – инфарктът го покоси на 62 години. След него остана споменът за неговите над 120 роли, за титулуването „най-яркият представител на сребърното поколение на Оперетата”, за бравурния му творчески път.

И тъничката тъга, че само от записите ще ни огрее усмивката му и ще припяваме заедно с него „Живот човешки, живот глупешки, защо си тъй прекрасен, толкоз сладък ти?”. И да намерим отговора. Така, както Видин Даскалов го намери за себе си – да живееш лудешки, раздавайки се и оставяйки неизличима следа.

AFISH.BG


Видео

 • Връзка на коментара
  Петя Александрова Четвъртък, 09 Март 2017 21:07

  Една от снимките е на писателя Ст. Ц.Даскалов, ама че нелепа грешка!!!!

 • Връзка на коментара
  Николай Ковачев Четвъртък, 09 Март 2017 19:33

  Един великолепен и любим артист.

 • Връзка на коментара
  Мариола Даскалова Четвъртък, 09 Март 2017 11:05

  Прекрасна статия с две забележки:

  1. Втората снимка от горе на долу не е на Видин Даскалов
  2. Напуска този свят на 28.08.2001г. или на 72 години и запявя на небесната сцена.

 • Връзка на коментара
  Стефания Топалова Сряда, 08 Март 2017 22:07

  Мили спомени от един друг живот ....

Оставете коментар