Четвъртък, 16 Юли 2020
Деца посрещат Коледа в Националния исторически музей

Деца посрещат Коледа в Националния исторически музей

Певци и музиканти представят „човешки съкровища” на 21 декември

 

За пореден път Националният исторически музей (НИМ) събира деца и творци на традиционното си тържество „В очакване на Коледа”. То ще започе в 11 часа на 21 декември. Основен организатор е Сдружение „Евтерпани”, приело като мисия да издирва и представя „човешки съкровища”. Именно затова в програмата са включени изпълнения на 30 млади певци и музиканти.

Водещ на коледния концерт ще бъде Мирела Кръстева от театрална трупа „Игра” от столичния Свободен театър. Ученици от фолклорната група „Житената питка” при Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии с ръководител Боряна Райкова ще пресъздадат обичая „Коледари”, дует „Рукатка” – Георгия Райкова (с вокален педагог Калинка Сгурова) и Мартин Владимиров от Националното музикално училище „Любомир Пипков”, ще изпълнят народни песни, посветени на зимните празници.

Сдружение „Евтерпани” ще припомни любими детски коледни песни с ангелогласните Ива, Джорджи, Божидара, Момчил, Калина, Маги, Илиана, Ирина, Теомир и Александра. Ще звучат изпълнения на поппевеца Георги Стоянов и на студента от Музикалната академия Стефан Стоев, който е и член на сдружение „Арте либера” с ръководител Галя Павлова.

Очаквайте театралното шоу на хлапетата от „RD DANCE балет” под ръководството на Росина Димитрова-Бънева. А специални гости на тържеството ще бъдат децата от Центъра за настаняване от семеен тип за деца/младежи с увреждания „Георги Бенковски” от кв.”Бенковски”.

Тези, които искат да се потопят в епохата на българското Средновековие, ще могат да облекат костюми на герои от известни български игрални филми и да се снимат с тях в Детския център на НИМ. За всички ще има базар за ръчно направени хлебни изделия и сладки от възпитаниците на Софийската гимназия по хлебни и сладкарски технологии. А ако децата са били послушни през годината, може би ще посрещнат Снежанка и Дядо Коледа в музея.

 

На заглавната снимка: Сдружение „Евтерпани”, което издирва и представя „човешки съкровища”, организира традиционния коледен празник в НИМ.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)