Петък, 27 Ноември 2020
Джани Моранди, една италианска легенда (ВИДЕО)

Джани Моранди, една италианска легенда (ВИДЕО)

На 11 декември музикантът, който изпя „Parla piu piano”, навършва 72 години

 

Джани Моранди е един от  най-известните италиански музиканти на 60-те и 70-те години на м.в. Почти по същото време, когато е на върха в италианската поп музика, Моранди става изключително популярен и в чужбина, включително и у нас. Днес музикантът продължава да изнася концерти, но по-голяма част от времето си прекарва със семейството си и приятели, много от които са добре известни италиански музиканти от миналото.

Моранди е роден е роден на 11 декември 1944 г., в селцето Монгидоро, Италия. Бащата на бъдещия музикант, Ренато Моранди, е член на Италианската комунистическа партия, и малкият Джани му помага да продава вестници и да раздава политически листовки. В свободното си време момчето работи като ваксаджия и продава бонбони около единственото кино в селото.

Младият Моранди

Както си спомня самият Моранди, той започва да пее от ранна възраст, и скоро родители и приятели на семейството забелязват таланта му. С помощта на баща си и неговите партийни другари момчето често се изявява по време на събрания и концерти, така че името му постепенно става популярно. В началото на 60-те, Джани се пробва на професионалната сцена и изведнъж става популярен. През 1962 г. той започва да участва активно в музикални фестивали и конкурси, повечето от които лесно печели. Още на първата година на сцената, той става победител в популярното музикално  телевизионното шоу „Canzonissima” - тази победа е най-яркото постижение в ранната му кариера.

Джани през 1966 г.

Скоро Моранди подписва договор с лейбъла „RCA Italiana”, което му дава възможност да се изяви с песента „Fatti mandare Dalla мама”, която няколко месеца се задържа в хит парадите и дори няколко години по-късно си остава една от най-известните италиански песни. Същата популярност има и „Andavo на Cento all'ora”, която и днес е една от най-познатите песни на Джани Моранди. Но най-голям успех му носи песента от филма „Кръстникът“ - „Parla piu piano”.

С първата си съпруга, която е до него на върха на славата му

Независимо от факта, че пикът на популярността на италианския певец е в средата на 60-те, той активно се появява на екрана и в ефира на радиостанциите и през 70-те. Тогава той представя Италия в конкурса на Евровизия, но изпълнението на песента „Occhi di ragazza” му носи едва 8-мо място. В родината си музикантът остава популярен и обичан, но както той по-късно признава, сам разбира, че най-добрите времена на кариерата му са минало.

Все още разполагайки със значително влияние върху музикалната сцена в Италия, Моранди открива много нови певци и групи. През 1987 г., Джани, по това време 42-годишен, печели фестивала Сан Ремо с песента "Si può dare di più”. На същия фестивал през 1995 г. заема второ място, а през 2000 г., когато участието му е изненада за по-голямата част от публиката, печели трето място с песента „Innamorato”.

Адриано Челентано е негов колега, но и голям приятел

За цялата си кариера Джани Моранди има 34 албума и изпява над 400 песни, което му запазва почетно място в историята на италианската музика. Освен това е един от най-продаваните музиканти на страната - към днешна дата е продал повече от 50 милиона копия. Днес музикантът рядко дава концерти, но дори не мисли за пенсионирането си от сцената - през 2011 г. и 2012 г. отново бе на сцената на фестивала в Сан Ремо. Този път като водещ.

 

Челна снимка: Джани Моранди е хит в Италия през 60-те и 70-те години

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)