Събота, 15 Декември 2018
Мадмоазел Каас пее блус (ВИДЕО)

Мадмоазел Каас пее блус (ВИДЕО)

Очарователната французойка днес навършва 50

 

От своя дебют през 1987 г. с албума Mademoiselle chante le blues, Патрисия Каас има досега над 18 милиона продадени албума в 47 държави. И въпреки че уникалният й стил е микс между поп, джаз и шансон, след неговия успех  всички я наричат „Мадмоазел Блус”.

Патрисия Каас е родена на 5 декември 1966 г. в градчето Форбах на границата с Германия. Баща й е миньор, а майка й, немкиня по призход, се занимава с домакинството и възпитанието на децата. Вокалните способности на дребничката французойка с уникален глас се проявяват отрано. Учи се да пее сама, без да търси професионална помощ. Първият й значителен успех я застига след наградата в конкурс за певци, а тя вече е изработила неподражаемия си стил на пеене, сравним с този на легендарните Едит Пиаф и Марлене Дитрих. На 13-годишна възраст, с помощта на брат си Егон подписва договор със саарбрюкенския клуб Rumpelkammer, с псевдонима Pady Pax. А на 16 започва и кариера в модна агенция в Мец.

Едит Пиаф, Марлене Дитрих - гласът и визията на Каас наподобяват тези дами 

С течение на времето, Каас намира първия си продуцент, архитекта Бернар Шварц. През 1985 г., 19-годишната Каас открива друг продуцент в лицето на френския актьор Жерар Депардийо, който я забелязал в клуба в Саарбрюкен и решава да спонсорира работата й. Благодарение на него светът вижда първия й сингъл Jalouse, който се оказва провал. Въпреки това, през 1987 г. с хита Mademoiselle chante le blues идва и заслужената слава. Скоро след това Патрисия записва втория албум, който включва обиколилите цял свят композиции Mon mec à moi и Elle voulait jouer cabaret. Получава наградата на церемонията Victoire де ла Musique в категорията „Откритие на годината”.

Певицата е в любовна авантюра и със секссимвола Ален Делон


Дебютният й албум Mademoiselle chante за няколко седмици във Франция става златен, а три седмици по-късно - платинен. Платинен става и в Швейцария и Белгия и успешно се продава в Испания, Германия, Австрия, Канада, Япония, Холандия и много други страни. Песните от втория албум Scène de vie в прдължение на десет седмици се задържат на върха на класациите. А третата и плоча Je te dis vous получава диамантен диск (един милион продадени копия във Франция и повече от два милиона в световен мащаб). Патрисия Каас е първата французойка, чиито първи три албума са продадени в повече от един милион тираж. На корицата на четвъртия диск Dans ma chair тя се появява в нов имидж - подстригана руса, но това не оказва влияние върху мащабния й успех. От тогава мадмоазел Каас е издала още шест диска и продължава да обикаля света с концерти, които винаги са в пълни зали.

Красавицата е и актриса. Дебютът й в киното е във филма на Клод Льолуш „А сега дами и господа” (2002 г.) А през 2012 г. изпълнява главната роля във филма „Убита” на Тиери Банисти, чиято телевизионна премиера е гледана от над 5 милиона зрители.

Не така успешен е личният й живот. В младостта си е увлечена от Бернар Шварц, но той не й обръща внимание. След това поддържа отношения с мениджъра си Сирил Приер. Има кратък роман с Ален Делон и с белгийския композитор Филип Бергман. Но най-близкото й същество си остава болонката Текила.

Любовният й роман с Джеръми Айрънс продължава и извън снимачната площадка на "Дами и господа"

През 2012 г. излезе автобиографичната й книга „Сянката на гласа ми”, в която тя признава откровено болката си от факта, че не може да има деца. „Можех да стана майка. Природата ми даде този шанс, но аз го отхвърлих… Трябва да призная, че избрах кариерата...”, споделя певицата. Но добавя, че възприема тази „плесница на съдбата” като поредното изпитание. „Животът ме научи, че всяко изпитание е нещо като тунел, и в края му има светлина, затова трябва да се върви напред...”, вярва Мадмоазел Блус.

 

Челна снимка: Патрисия Каас е една от гранд дамите на френския поп 

AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)