Вторник, 11 Май 2021
Ленард Коен изпя „Готов съм, Господи” и пое към неизвестното (ВИДЕО)

Ленард Коен изпя „Готов съм, Господи” и пое към неизвестното (ВИДЕО)

Изключителният музикант почина на 82 години, броени дни след като каза „сбогом” с последния си албум

 

Най-загадъчният музикант на съвременната епоха си отиде, съобщи ВВС. Ленард Коен почина на 82 години, пише във фейсбук страницата на музиканта. Причината за кончината не се уточнява. „Светът загуби един от най-уважаваните творци и мечтатели в музиката”, написаха неговите български издатели „Вирджиния рекърдс/Sony Music Entertainment”. Възпоменателната церемония ще се състои в Лос Анджелис.

Преди броени дни Ленард Коен изпя „Готов съм, Господи” в най-новия си албум „You Want It Darker” („Искате го по-тъмно”) и милионите му почитатели потръпнаха от мрачно предчувствие. Преди няколко часа канадецът го превърна в реалност, отлетя при космическата си музика, но я остави да звучи в ушите ни.

Наричаха го „кръстник на мрака”, коментира още ВВС. Творческото му наследство заема огромно пространство в съвременната музика. Дрезгавият му, нисък глас и дълбоките, философски текстове на неговите песни печелеха сърцата на публиката десетилетия наред.

Ленард Коен е роден на 21 септември 1934 г. в Монреал, Канада. Баща му – полският евреин Натан Коен, и майка му – имигрант от Литва, притежават популярен магазин за дрехи. Когато Коен става на 9 години, баща му умира, оставяйки достатъчно средства, за да може като порасне, момчето да осъществи литературните си амбиции. Малкият Ленард посещава частно еврейско училище, където се научава да свири на китара и основава кънтри групата „Buckskin Boys”, защото „момичетата обичат китари”.

През 1951 г. постъпва в университета „Макгийл”, за да следва английска литература. Тогава публикува и първите си поетични сборници, последвани от два романа. В края на 60-те години започва и музикалната кариера на Ленард Коен. Първият му албум се появява през 1967 г. със заглавие „Songs of Leonard Cohen”. Комерсиалният му успех е изключителен, но най-вече сред почитателите на кънтри музиката. Песента „Suzanne”, изпълнена от Джуди Колинс, е един от първите хитове, написани от Коен, включен по-късно и в репертоара на много други известни артисти.

Ленард Коен през 70-те години по време на концерт във Великобритания

През следващите седем години Ленард записва още три албума и поема на турнета из САЩ, Канада и Европа. През 1973 г заминава за Израел, за да изпълни воинския си дълг. Командването го изпраща да изнася концерти пред военнослужещите от танковата дивизия. В края на 70-те и началото на 80-те интересът към творчеството му угасва, за да се възроди с нова сила след излизането на албума „Various Positions”. А една от песните в него - „Алелуя”, се превръща в може би най-изпълняваната композиция на Ленард Коен, включително от Бон Джоуви, Боно, Ванеса Паради и т.н.

Дълги години негов творчески партньор е Шарън Робинсън, която успява да израсне от скромна беквокалистка до пълноценен съавтор на Коен. Именно нейното перо има заслуга за популярни негови мелодии като „Everybody Knows” и „Waiting for the Miracle”. А в излезлия през 2001 г. албум „Ten New Songs” Робинсън е отбелязана като автор на всички записани песни.

През 2006 г., вече 73-годишен, Ленард Коен е принуден отново да предприеме гастроли – финансовото му положение е разклатено, след като бившата му асистентка и любовница Кели Линч присвоява 5 млн. долара от собствените му спестявания. Тя така и не връща нито цент на музиканта, въпреки че той печели заведеното срещу нея дело. Коен предприема 18-месечно грандиозно турне. Мнозина от посетителите на фестивала в Гластънбъри през 2008-ма си купуват билети именно заради канадеца, обявен за хедлайнер на музикалното събитие.

През 2012 г. той издава първия си албум след цели осем години пауза – „Old Ideas” е поставен начело на всички музикални класации. Мнозина критици провиждат предчувствие за смърт във включените в него песни. Въпреки преклонната си възраст обаче, Коен поема на световна обиколка, на която представя диска. През есента на 2016-а, след излизането на „You Want It Darker” („Искате го по-тъмно”), вече няма съмнения – това беше най-прочувственото „сбогом”, което можеше да изпее Ленард Коен.

Винаги са го смятали за един от най-загадъчните музиканти. Сюжетите на неговите песни често са депресивни. Самият той признава, че творбите му са по-скоро сериозни, а не забавни: „Аз обичам да се смея, но мисля, че можем да се веселим сериозно. Всички знаем, че когато затвориш вратата и останеш сам със сърцето и емоциите си, вече не е чак толкова весело.”

Точно толкова сериозен е бил Ленард Коен и в 14-ия си студиен албум, в който изпя „Готов съм, Господи!” Светът не искаше да му повярва, но той е знаел. Поклон!

 

Виолета Цветкова, AFISH.BG


Видео

Свързани статии (по етикет)