Петък, 27 Ноември 2020
Кристална лира за хореографа Димитър Манов и старозагорската „Лучия ди Ламермур”

Кристална лира за хореографа Димитър Манов и старозагорската „Лучия ди Ламермур”

Престижните отличия за музика и танц бяха връчени по повод Деня на будителите

 

Една от тазгодишните статуетки „Кристална лира” замина за Стара Загора – спечели я постановъчният екип на спектакъла „Лучия ди Ламермур” от Доницети на сцената на държавната опера в града. Престижното отличие, връчвано от Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) и Класик ФМ радио за ярки постижения в музикално-изпълнителското и танцово изкуство, е за диригента Ивайло Кринчев, режисьора Огнян Драганов, сценографа Димо Костадинов, художника на костюмите Салваторе Русо, диригента на хора Младен Станев, асистент-диригента Крис МакКракън, асистент-режисьора Денис Иванов, помощник-режисьора Пенка Александрова и корепетитори Светлана Денева и Деница Петрова, създали впечатляващата постановка.

Сцена от старозагорската постановка на "Лучия ди Ламурмур" сред декорите на художника Димо Костадинов, който не доживя радостта от наградата "Кристална лира"

Премиерата на „Лучия ди Ламермур” беше на 5 декември 2015-а по време на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора. През август тази година представлението в Правец се превърна в незабравим финал на традиционните Моцартови празници.

Наградите „Кристална лира” бяха връчени за 20-и път на официална церемония в Музикалния театър в София по повод Деня на народните будители. Отличието за цялостен принос към музикалното и танцово изкуство бе връчено на хореографа Димитър Манов. Дългогодишен танцьор в Националния ансамбъл „Филип Кутев”, той създава запомнящи се постановки у нас и разпространява българския фолклор в чужбина като гост постановчик и преподавател в ансамбъл „Тамбурица” – САЩ. Манов е носител и на престижната награда „Оскар” за фолклор.

Момент от церемонията за връчване на "Кристална лира 2016" в Музикалния театър. Снимка БНР

 

Статуетките „Кристална лира 2016” бяха присъдени в общо 17 категории. С награда се сдобиха още Димитър Христов, диригент на Оркестъра за народна музика на БНР (за музикален фолклор), тенорът Денко Проданов (за оперно/оперетно пеене), пианиската Маргарита Илиева (за млад изпълнител), цигуларят Светлин Русев (за инструменталист), Асен Павлов (за хореография), Найден Тодоров (за диригенти).

За пръв път бе присъдена „Кристална лира” за звук и звуков дизайн – получи я Учебно-практическият и изследователски център за компютърно музициране, компютърна звукообработка и саунд дизайн „Станислав Станчев-Стенли” при Нов бълграски университет. Група „Фондацията” е победител в категорията за поп и рок, а Камелия Тодорова – за джаз. „Да продължим да създаваме хубава музика, за да правим средата още по-добра”, е нейното послание, което обобщава смисъла на това да правиш хората щастиливи с изкуство.

 

На заглавната снимка - режисьорът Огнян Драганов и художникът Салваторе Русо получават "Кристалната лира" за постановката "Лучия ди Ламермур" на Старозагорската опера.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)