Понеделник, 26 Септември 2022
Фойерверки след „Лучия ди Ламермур” над Правец (СНИМКИ)

Фойерверки след „Лучия ди Ламермур” над Правец (СНИМКИ)

Моцартовите празници бяха закрити с постановка на Старозагорската опера с талантливата Беса Лугичи в главната роля

 

Пълен площад със стотици зрители и дъжд от фойерверки за финала на 12-ите „Моцартови празници” – това се случи снощи, когато с операта „Лучия ди Ламермур” от Доницети бе закрит традиционният музикален фестивал. След петте дни, през които събитията се организираха на открити и закрити сцени на брега на езерото край Правец, финалът бе под звездите в центъра на града.

Пабло Караман от Аржентина в една от водещите партии на "Лучия ди Ламермур", постановка на Старозагорската опера

На специално изградената арена трупата на Старозагорската опера представи своя най-нов спектакъл, дирижиран от  аржентинския маестро Марио де Росе. Най-впечатляваща бе младата оперна прима Беса Лугичи от Косово, която преди три години спечели Голямата награда от международния певчески конкурс „Елена Николай”. Публиката й се отблагодари с бурни аплодисменти за прекрасния глас, артистичност и отдаденост на образа. Достойно й партнираха Пабло Караман (Аржентина), Валери Турманов, Александър Баранов и Пламен Кумпиков, хорът и оркестърът на трупата.

Оперните певци Делян Славов и Бисер Георгиев като Дон Кихот и Санчо Панса. Снимка Виолета Цветкова

Часове преди финала, на съботното си матине, фестивалът посвети един час на гения на словото Мигел де Сервантес и неговите вечни герои Дон Кихот и Санчо Панса. Със средствата на изобразителното изкуство, балета, операта и мюзикъла на импровизирана сцена в хотелското пространство край езерото публиката се докосна отново до философията на испанския мъдрец.

Оперните певци Делян Славов (Бургас) и Бисер Георгиев (Софийска опера) пресъздадоха откъси от „Дон Кихот” от Масне. Изкуствоведката Бисера Йосифова представи артистичния поглед на художника Николай Майсторов в мащабните му платна на тема „Дон Кихот по Унамуно”. А оперният и попизпълнител Орлин Горанов и актьорът Мариян Бачев разсмяха всички с фрагменти от мюзикъла „Човекът от Ла Манча” от Васерман и Дариън, постановка на Пловдивската опера.

Орлин Горанов и Мариян Бачев като Дон Кихот и Санчо Панса от мюзикъла "Човекът от Ла Манча"

По елегантен начин те се преплитаха с превъплъщенията на ненадминатите Коста Цонев и Никола Анастасов в същите герои преди повече от 30 години. А пеещата Дулцинея на Елена Атанасова срещна танцуващите й версии в откъсите от балета „Дон Кихот” от Минкус с участието на солисти от балета на Русенската опера.

Кадри от "Човекът от Ла манча" с Коста Цонев и Никола Анастасов - в памет на големите актьори. Снимка Виолета Цветкова 

Как се срещнаха виното, музиката и любовта на „Моцартовите празници” и интервю с италианския тенор Пиеро Джулиачи за партньорството му с Гена Димитрова и Никола Гюзелев – очаквайте утре.

На заглавната снимка – младата оперна прима Беса Лугичи като Лучия в операта „Лучия ди Ламермур”, постановка Огнян Драганов.

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)