Понеделник, 26 Септември 2022
Ах, този джаз!

Ах, този джаз!

Тромпетистът Венци Благоев и Военният бигбенд на Стара Загора вдигнаха градуса на Моцартовите празници край Правец

 

Време е за джаз, време е за нещо шарено, засмяно и дръзко. Под това мото премина третият ден от тазгодишните „Моцартови празници” край езерото на Правец. Вчера всичко беше джаз, дори класиката. И за децата, и за възрастните.

На матинето в балната зала за всеки имаше инструмент. Никой не си и помисли да спомене думите „не”, „забранено”, „шшшшт”, „не пипай”… Напротив, в куфарите на тромпетиста Венцислав Благоев винаги е пълно с всякакви дрънкащи, шумящи, тропащи, пищящи и прочее кутийки, маркучи, фунии, топчета… Децата се лепват за перкусиите като на магнит и всичко се превръща в джаз.

За всяко хлапе - джаз инструмент. Снимка Виолета Цветкова

Виртуозът свири сбор с „най-стария джаз инструмент” – огромна раковина с изрязан връх. После с тромпета си вдигна градуса на настроението в залата. А когато до него са Веселин Веселинов – Еко (бас), Станислав Арабаджиев (пиано), Димитър Благоев (китара), Невена Григорова (барабани) и вокалистката Павлета Семова, наистина става… ах, този джаз.

Вече шест години Венци Благоев и компания възпитават предана на музиката публика със своята програма „Джаз за деца”. В училища, клубове, детски центрове, в паркове… шоуто винаги се получава, защото хлапетата могат да импровизират заедно с професионалистите и в същото време да научат интересни неща за инструментите и стиловете. Няма значение дали е „Тръгнал кос”, „Чело коте” или джазирана тема от операта „Травиата” – купонът винаги си го бива. Така се случи и на „Моцартовите празници 2016”, където „Венци Благоев джазтет” гостува за пръв път.

Венци Благоев (в средата) заедно с музиканти от Военния бигбенд от Стара Загора на вечерния концерт "Опера и джаз" от тазгодишните Моцартови празници

За да не се оплачат порасналите меломани от липса на подобно забавление, за тях то започна вечерта при едва надникнала от облаците пълна луна и добронамерено излял се час преди това дъжд. Разбира се, Венци Благоев отново бе героят на шоуто, но заедно с него бяха и музикантите от първия у нас Военен бигбенд (Стара Загора) с диригент кап. Цветомир Василев, оперните певци Русалина Мочукова и Николай Моцов, джаз изпълнителите Марина Господинова, Благовеста Косева и Цветомир Цанков, пианистът Теодор Петков, малкият кларнетист Мариян Божидаров и вокалната формация „Нова музика” (Горна Оряховица), едно от откритията на тв конкурса „България търси талант”.

Оперната певица Русалина Мочукова и диригентът кап. Цветомир Василев преди поредната музикална шега от концерта "Опера и джаз" на сцената край езерото.

Теми от класически произведения и популярни джаз стандарти край езерото в прохладна нощ… Както се казва, който бил – чул и видял!

 

На заглавната снимка – Венци Благоев свири сбор за джаз приключение с огромна раковина. Снимка Виолета Цветкова

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)