Четвъртък, 28 Януари 2021
Събират подписка за ниска ставка ДДС за книги и печатни медии

Събират подписка за ниска ставка ДДС за книги и печатни медии

Тя ще бъде изпратена с отворено писмо и до премиера Борисов

 

На тазгодишната „Алея на книгата“ по ларгото на Варна започва подписка за ниска ставка ДДС за книги и печатни медии.

Инициативата събира съмишленици както между издателите, вдигнали шатри край морето, така и между многобройните читатели, които са окупирали импровизираните щандове.

До 7 август, когато е „Алея на книгата”, подписката ще бъде изпратена с отворено писмо на премиера Бойко Борисов, председателя на НС Цецка Цачева и председателя на ПК по култура и медии Славчо Атанасов. С писмото ще се настоява България да бъде присъединена към държавите в Европа и по света, които са определили ниска или дори нулева ставка ДДС за издаването на книги и печатни медии.

До 7% ДДС върху книгите поиска Славчо Атанасов, който беше специален гост на откриването на „Алея на книгата”. "Това е първата и най-важна крачка в борбата за популяризиране на книгата и четенето", отбеляза той.

Председателят на комисията по култура и медии посочи, че в Англия има нулев данък добавена стойност върху книгите, а в Гърция е 5%. Той обясни, че е поръчал на специалисти от УНСС икономически анализ за защита на искането за намаляване на ДДС върху книгите, което ще бъде представено на финансовия министър Владислав Горанов.

 

Източник: trud.bg

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)