Четвъртък, 28 Януари 2021
Две премиери за ЧРД на Джоан К. Роулинг

Две премиери за ЧРД на Джоан К. Роулинг

В нощта срещу 31 юли светът се сдоби с осмата книга за Хари Потър, а в Лондон чакат допълнителни билети за театър „Палас”

 

Малцина могат да си позволят да съберат погледите на света в един ден с три събития. Джоан К. Роулинг определено е от най-прозорливите. Британската самотна майка, която се превърна в най-известната и печеливша писателка с поредицата романи за Хари Потър, днес празнува 51-ия си рожден ден и вероятно е повече от щастлива. След дълго и добре пазена тайна, на сцената на лондонския театър „Палас” се състоя премиерното представление на пиесата „Хари Потър и Прокълнатото дете”, съвместна работа на Роулинг, драматурга Джак Торн и режисьора Джон Тифани. Интересът е толква голям, че са разпродадени дори билетите за представленията през 2017 г. Затова от 4 август в продажба ще бъдат пуснати допълнителни 250 000 броя. В нощта срещу 31 юли на пазара се появи и едноименната книга, затова сега Роулинг спокойно може да духне свещичките на празничната си торта.

Нямаше как интересът към „Хари Потър и Прокълнатото дете” да не ескалира. Последният (засега) филм от поредицата за малкия магьосник - „Хари Потър и даровете на смъртта”, излезе по екраните в целия свят преди шест години, а едноименната книга се появи още през 2007-а. Всички смятаха, че това е краят на приключенията на Хари и приятелите му Рон и Хърмаяни. Сега действието се развива 19 години по-късно, Потър вече е улегнал служител на Министерството на магията, има три деца, но… призраците от миналото не са изчезнали.

Според „Ройтерс” книгата „Хари Потър и Прокълнатото дете” („Harry Potter and the Cursed Child /Little Brown”) е сред най-поръчваните заглавия онлайн по света. Пиесата е начело в списъка с шестцифрени заявки на Amazon. 140 книжарници на известната британска верига „Waterstones” в нощта срещу 31 юли са организирали специални партита (у нас в „Гринуич” център), посветени на романите за Хари Потър. Очаква се това да е най-продаваната книга на годината. Досега от поредицата на Роулинг са продадени над 450 милиона екземпляра. Книгите са преведени на 78 езика, а заснетите по тях филми са спечелили повече от 7 милиарда долара.

„Невъзможно е да живееш, без понякога да се проваляш. Освен ако не живееш толкова внимателно, че всъщност изобщо да не живееш... което пък значи, че априори си се провалил”, казва Джоан Катлийн Роулинг. Любопитно е, че второто й име всъщност е на една от нейните баби, но издателите решават да го прибавят, за да може да се използва като инициал. Така се появява Джоан К. Коулинг – автораката на фентъзи романи, заради които през 2006-а сп. „Форбс” я обяви за втората по богаствто жена в света след Опра Уинфри.

На рождения ден на Джоан Роулинг припомняме нейни мисли - повече от красноречиво доказателство за приничите за постигнатия от нея световен успех:

„Аз наистина не вярвам в магията.”

„Всичко е постижимо, ако имаш достатъчно кураж.”

„Младежта не може да знае какво мислят и чувстват възрастните хора. Възрастните хора са виновни, ако са забравили какво е да си млад.”

„Не бива да пазите децата от собственото им въображение.”

„Да чуваш гласове, които никой друг не чува, не е добре дори и в света на магьосниците.”

„Пръстите ми целите са в мастило. От седем месеца всеки ден пиша по няколко часа. Но не ползвам компютър, защото с него не се получава добре магията.”

 „Аз просто пиша това, което ми харесва да пиша и което ме забавлява. Правя го изцяло за себе си. И в най-смелите си мечти не съм очаквала такава популярност.”

„Не мога да се оплача, Хари Потър бе направо фантастичен с мен. Но съжалявам, че вече не изпитвам удоволствието да се промъквам в някое кафене, което ми харесва, и да се потапям в моя собствен свят, без никой да ми обръща внимание. Да остана анонимна… Едно време това беше страхотно.”

„Смъртта е просто следващото голямо приключение на живота.”

 

Снимка - www.zeit.de

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)