Четвъртък, 28 Януари 2021
“Бавачката на ангели” - следващият страшен роман на Камила Лекберг

“Бавачката на ангели” - следващият страшен роман на Камила Лекберг

Шведската писателка е носителка на Голямата национална награда за литература

 

Бавачката на ангели” е осмият поред роман от серията страшни четива - в буквален смисъл, на шведската писателка Камила Лекберг, в който криминалната загадка се разрешава от главните герои Ерика и Патрик.

Действието отново се развива във Фелбака, където миналото неминуемо застига настоящето.

През 1908 г. арестуват “бавачката на ангели”, която убива поверените ѝ нежелани от родителите си деца, превръщайки ги в ангели. Бавачката и съпругът ѝ са екзекутирани, оцелява само истинската им дъщеря Дагмар. През 1974 г. едно семейство с четири деца изчезва необяснимо от острова, на който държи интернат. Оцелява само едногодишната им дъщеря Ева. Години по-късно Ева се завръща заедно със съпруга си в къщата на острова, където някой се опитва да ги убие.

Камила Лекберг е родена през 1974 г. във Фелбака - малко селце на западния бряг на Швеция, и превръща родното си място в арена на своите романи – съвършената сцена, изолирана от света, сред снежен декор и капсулирано общество. Убийствата в тях са извършени по толкова чудовищен начин, че чак не е за вярване как могат да бъдат измислени подобни сюжети.

През 2008 г. писателката получава Голямата национална награда за криминална литература, а през 2010 г. заема шеста позиция в класацията на френското списание “Ливр Ебдо” и британското “Букселър”.

„Писането е 1 % вдъхновение и 99 % пот и аз съм живото свидетелство за правотата на това твърдение“, споделя Лекберг.

През последните години „Колибри“ издаде две от най-разтърсващите произведения на писателката – дебютния роман „Ледената принцеса“, с който тя предизвиква фурор, и „Проповедникът“ – трилър, който я обрича на слава. Впоследствие световната публика заслужено ѝ присъжда титлата „шведската крими-кралица“.

“Бавачката на ангели” е в превод на Любомир Гиздов и се издава отново от “Колибри”.

 

Заглавна снимка: fjallbackainfo.se

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)