Неделя, 31 Май 2020
Два романа на Джон Стайнбек в една книга

Два романа на Джон Стайнбек в една книга

„Луната залезе“ и „Безпътният автобус“ делят общи корици в ново издание

 

Джон Стайнбек е от онези автори, които не се нудаят от представяне. Роденият през 1902 година писател оставя след себе си литературни шедьоври като „На изток от рая“, „Улица консервна“, „Гроздовете на гнева“, „За мишките и хората“....

Сега на българския книжен пазар можете да намерите в общо издание „Луната залезе“ и „Безпътният автобус“. Книгата е портфолиото на Издателство „Ера”.

„Луната залезе” е издадена у нас един-единствен път през далечната 1988 г. Вдъхновена от реално историческо събитие – нацистката окупация на Норвегия, книгата е написана в зенита на хитлеристката власт, за да окуражи съпротивителните сили в Европа. Окупирани от вражески войски, жителите на малък град се сблъскват лице в лице със злото, нахлуло без покана в мирния им свят. Задълбочено и прозорливо, Стайнбек разглежда последиците от окупацията и за двете страни – завоеватели и завладени. И оголва без свян смущаващата истина за войната и човешката природа. По романа е създаден едноименен филм от 1943-а с участието на Седрик Хардуик, Хенри Тревърс и Лий Коб, с режисьор Ървин Пишел.

„Безпътният автобус”, публикуван на български език само веднъж до този момент, е алегоричен роман, който брилянтно отразява богатото въображение на големия писател. Един автобус пътува по тесните прашни пътища на Калифорния, за да отведе далеч от разпилените им мечти своите пътници – изгубени и самотни, добри и алчни, глупави и хитри, красиви и покварени. Със забележително майсторство Стайнбек разкрива техните амбиции, желания, провали и съкровени мисли и ги превръща в проникновен и реалистичен портрет на човечеството в цялата му разноликост.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)