Събота, 30 Май 2020
Сергей Алексеев с нов двутомен роман на български

Сергей Алексеев с нов двутомен роман на български

„Утоли моята печал“ вече е в книжарниците

 

Малко са писателите като руснака Сергей Алексеев, прочут и у нас с романната си серия „Съкровищата на Валкирия”, които да имат такова въздействие върху читателите. Мнозина отбелязват, че книгите му са променили представите им за живота, историята и религията. Други пък стигат още по-далеч – че са променили самите тях, научили са ги да се замислят върху решенията, постъпките и действията, които предприемат в живота си, и да търсят дълбокия, скрития смисъл на нещата.

Първият том от новия, двутомен роман на Сергей Алексеев „Утоли моята печал” вече излезе в превод на български, а вторият ще се появи месец по-късно.

Книгата е богата на идеи, които писателят облича в напрегнат криминален сюжет с вплетени в него исторически загадки. На главния герой Сергей Бурцев, следовател в Главна прокуратура, е възложено да провери сведения за погребението на Романови, последната руска императорска династия. И Бурцев, гениален млад следовател, човек с изострена духовна чувствителност, навързва в една верига събития, уж нямащи нищо общо. Безименен старец е погребан в чужд гроб. Младият Николай Кузминих загива нелепо по време на лов. Вместо да се отдаде на дипломацията, студентът Ярослав започва да рисува своя идеал за жена, който се появява в съзнанието му, и създава икони с нейния образ. Оказва се, че тази жена действително съществува и нейната мисия е от значение за целия свят. Монахът Рафаил е отвлечен от манастира, където служи. А дълбоко под земята свръхсекретен център пази ядрени тайни...

По двата бряга на бурна епоха криволичат съдбите на героите на Сергей Алексеев. Старото още не е загинало, новото още не се е родило, а спасението е крехко и ранимо като пчелно семейство.

В „Утоли моята печал” ще срещнете ясновидци, предсказали краха на Съветската империя и възраждането на духовността. Ще узнаете много за любовта. Ще се изправите пред най-голямата загадка в руската история. Читателят не бива да се разсейва, за да не се изгуби из необятните пространства на руския дух, територия, мистицизъм и вяра.

"Утоли моята печал " е книга за търсенето. Търсене не само на изгубени черепи и скрити улики, а и на хора, живеещи под чужди имена, и тайни, които ще преобърнат света. Светите образи не помрачняват, дори простреляни и подпалени. Това, което е предсказано, ще се сбъдне. Лудите мълвят мъдри слова. Царският род не е погубен. Близо е епохата, когато жена с крепка и нежна десница ще поведе хората.

Идеята в романа е, че макар да не разбираме това, всички хора сме свързани, цялото човечество, без значение какъв е нюансът на кожата ни и на какъв език зовем Бога. Свързани сме, както пчелите в едно семейство. Съвършен жив организъм, чиято майка го обединява, излъчвайки незрими "сигнали", сътворявайки неповторимо енергийно поле.

И Майката на човечеството ще се роди скоро, не, не "ще се роди", а ще бъде отгледана, ще бъде създадена от група хора, които познават заветите и милеят за съдбините на всички.

Тази жена, носителка на новото, ще поеме по нелекия си път от Русия - страна със стара духовност, страна, населявана от народ, който никога не е забравял вярата, дори в най-тежките дни. Само такъв народ може да отгледа Майката на този разбунен кошер, който представлява днешното човечество.

Но има сили, които не желаят Третата династия да властва. Не искат руското царско семейство да си върне водещата роля в страната и света. И правят всичко възможно да осуетят това.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)