Сряда, 05 Октомври 2022
Чешкият феномен, сравним с Хари Потър

Чешкият феномен, сравним с Хари Потър

Награждавана, филмирана и обичана от децата в цяла Европа, „Чифтоядците“ промени представите за детска книга

Вълшебната история на Павел Шрут и Галина Миклинова „Чифтоядците” (българското издание е на „Изида“, преводът – на Красимир Проданов) спечели вече хиляди детски сърца из цяла Европа. Хихльо, главното действащо лице в това приключение, се сдоби със славата на супергерой. Но за какво всъщност иде реч...

Чифтоядците са странни и загадъчни създания, чието съществуване винаги сме подозирали, макар и без доказателства. Основната им храна са... нашите чорапи. Но имат един важен принцип: винаги изяждат само единия от чифта.

Туламор-старши обаче иска да промени правилата. Добре, че е Хихльо, който решава да защити честта на чифтоядците. В историята се намесват още разсеяният господин Лаврентий, както и смахнатият учен Къдрафиол. Но май и те ще си намерят майстора, когато на пътя им се изпречи ужасяващата чифтоядска банда на Дедерон Камата.

Това е приключение, в което чорапите хвърчат на всички страни, а напрежението се покачва с всяка страница. Написана с невероятно чувство за хумор от Павел Шрут и илюстрирано прекрасно от Галина Миклинова, „Чифтоядците” бързо и лесно се превръща в семейно забавление и дори страст.

69457830 2333539416682280 4491023220098465792 n

Началото е простичко – млада художничка на име Галина Миклинова (1970) носи куп илюстрации на улегнал и известен разказвач и поет на име Павел Шрут (1940-2018). Действието се развива в Прага, Чешката република… И нали писателят е наблюдателен, погледът му остава залепен за дупката върху чорапа на илюстраторката.

Така се слага началото на едно от най-успешните сътрудничества в полето на чешката детска книга. А заедно с това ще се роди и уникална книга, същински феномен, който е способен да накара децата да четат повече. Да са влюбени в книгата за цял живот.

Чифтоядците са същества, които приличат на… носен чорап… Само дето имат на върха нещо като хобот! С него всъщност търсят своята прехрана… чорапите, които ние забравяме къде ли не…

Но и едно такова същество може да има добро сърце! Доказателството е Хихльо. Дядо му го е научил да е добър и почтен чифтоядец. Да взима винаги само единият чорап от чифта. И да помага на по-слабите чифтоядци.

Всичко обаче се обърква – както винаги, когато се появят братовчедите му, близнаците Рамзес и Туламор-младши… Техен баща е самият Голям Шеф, но когато Туламор-младши попада в ръцете на смахнатия професор Къдрафиол, дори мафиотът чифтояд се оказва безсилен…

Много приключения, гангстерски битки и смях ви очаква в книгата на Павел Шрут, илюстрирана прекрасно от Галина Миклинова. Време е да научите всичко за тези странни същества – чифтоядците. А следващия път, щом останете с един чорап, да се запознаете с тях у дома си лично. Но сега разгърнете книгата…

Защото въпросът е… на чорап и смърт!

На „ЧИФТОЯДЦИТЕ“ наистина й е предопределено да стане повече от известна. А историята е простичка – тайнствени същества крадат винаги единия от чифта чорапи. Така се прехранват… Живеят в нашите къщи – я зад картината на стената, я зад някой отдавна поставен портрет.

Появява се обаче и бандата на лошите – отличителен знак са безопасните игли, които носят на ушите си. Искат едно – да сложат ръка на целия град.

Както във всяка хубава детска книга, и тук на сцената излиза нашият спасител. Малкият чифтоядец Хихльо преживява всякакви приключения, за да срази враговете, а на последната страница отпътува за… Дали е редно обаче да ви разказваме всичко?

69481527 472840566603787 7213209943690706944 n

„ЧИФТОЯДЦИТЕ“ впечатлява с динамичния си сюжет.

Павел Шрут вдига до невъзможност градуса на действието. Все едно четем история за самия Джеймс Бонд, но с един малък чифтоядец в главната роля. Пазете обаче внимателно чорапите си, докато разлиствате романа. Нали чифтоядците са и покрай вас…

Книгата заживява истински живот чрез илюстрациите. Всяко дете, всеки възрастен вече могат да си представят тези странни същества – чифтоядците. И да се оглеждат разтревожено, когато за пореден път сутрин единият чорап от чифта е изчезнал…

И децата, и критиката одобряват написаното.

„ЧИФТОЯДЦИТЕ“ получава най-голямата чешка литературна награда – „Магнезия Литера“. Тиражът е огромен и тогава творческият тандем Шрут-Миклинова решава, че е време за продължение.

Интересно за „ЧИФТОЯДЦИТЕ“

Първоначалната идея за „ЧИФТОЯДЦИТЕ“ била да се създаде чешки вариант на историята за Хари Потър.

Допълнителен стимул било и това, че Галина Миклинова – илюстраторката на „ЧИФТОЯДЦИТЕ“, е художник и на чешките издания на книгите на Дж. К. Роулинг.

Втората книга носи името „ЧИФТОЯДЦИТЕ СЕ ЗАВРЪЩАТ“, като излиза дори трета – „ЧИФТОЯДЦИ ЗАВИНАГИ“.

Успехът на книгите води и до създаване на пълнометражен анимационен филм, режисиран от самата Галина Миклинова.

Манията по странните същества се изразява примерно и в специална колекция чорапи с цветовете на отделните чифтоядци.

Героите заживяват пълноценен живот и на български, като получават колоритни имена – Хихльо, професор Къдрафиол, Пепа Отключвателя и Удушвача Чанго.

"Това вече е тъжно – Павел Шрут почина през април 2018 г. на 78 и по този начин осуети плановете ни да присъства на родната премиера на книгата", уточнява издателят Пламен Тотев. Но героите му са живи и чакат срещата със своите читатели.

69792681 440757136527957 4791872536583340032 n

AFISH.BG