Сряда, 05 Октомври 2022
Гаргара за душата и любовта в един разтърсващ роман

Гаргара за душата и любовта в един разтърсващ роман

Игор Станойоски ще бъде специален гост на „Литера Експо“ в Благоевград

Дълбок, въздействащ и емоционален е дебютният роман на младия македонец Игор Станойоски „Гаргара“ (изд. „Персей“). Това е история за изгубена и намерена любов, но и книга за тиранията над личността от страна на всякакви сменящи се власти, които смазват хората и техните съдби. Действието се развива в Лвов/Лемберг (Украйна), но същото би могло да се случи в София или Пловдив, Скопие или Прага...

1962 г.: Отворен е бар „Гаргара“, който привлича напредничави интелектуалци, които „имат нужда да си изплакнат устата, гърлото и душата от всекидневната порция лайна, която получават от властта, от претърпените неправди и угнетяване“. Агенти на КГБ разследват посетителите и внедряват свой човек сред тях. Междувременно на собственика на бара хрумва идеята да прикани гостите си да споделят свои мисли или истории в книгата за похвали и оплаквания. Там изпъкват историите на мъж и жена, написани на различни езици – чешки и руски. Мъжът разказва за първата си любов – към момиче, което един ден изчезва от родното им солунско село. Жената споделя покъртителната си история за оцеляването си в концлагера „Аушвиц“, за белега на лявата си буза и дълбоките рани в душата си, за брака си без любов с агент на КГБ. Когато властите предприемат акция срещу бара, собственикът му мистериозно изчезва, както и един агент на КГБ, за който се говори, че е убит. Всичко това се превръща в градска легенда, пълна със загадки, които десетилетия по-късно впечатляват населението и туристите, посещаващи града.

2004 г.: Амбициозен млад човек отваря на същото място бар със същото име. Времето е смутно, с борби за власт, рекет и бум на престъпността. А сърцето на собственика на „Гаргара“ е пълно с любов към красиво момиче и желание да разплете тайните отпреди четири десетилетия. Двамата откриват жената, разказала своята история в книгата за похвали и оплаквания. Тя е била човекът, внедрен от КГБ в интелектуалния кръг около стария бар „Гаргара“. Тя е и голямата детска любов на мъжа в същата книга за похвали и оплаквания, където са се срещнали на два различни езика техните житейски истории, без да се познаят една друга. Сега двамата млади ще се опитат да ги съберат. Но времето отново е смутно и собственикът на бара е подложен на натиск, който може да му струва и живота.

2012 г.: Един самотен мъж иска отново да види родината и любовта си.

Читателят, след прочитането на моя роман, може би ще стане по-човечен отпреди. Писането е гаргара за душата. Бих добавил: „И четенето – също“.

Игор Станойоски е водещ писател от новото поколение в съвременната македонска литература. Роден е в Копенхаген (1979). Завършил е университета в Скопие. Работил е в университетите в Лвов, Катовице и Бърно. От 2014 г. е доцент във Филологическия факултет на университета „Гоце Делчев“ в Щип. Автор е на три романа. „Гаргара“ получава възторжени оценки и е номиниран за най-големите литературни награди в Македония.

Игор Станойоски ще бъде специален гост на книжното изложение „Литера Експо“, което ще се проведе за пети път в Благоевград. Срещата с писателя е веднага след тържественото откриване на 15 май от 18 ч. в центъра на града – на площад България, пред Ларго МОЛ, където ще се представят 20 водещи български издателства

На 14 май е премиерата на романа „Гаргара“ в София – в Културно-информационния център на Македония, от 18.30 ч.

AFISH.BG