Четвъртък, 25 Февруари 2021
Някои интересни факти за Жул Верн

Някои интересни факти за Жул Верн

Преди 189 години на днешната дата е роден Жул Габриел Верн — френски географ и писател, класик на приключенската литература, един от родоначалниците на научната фантастика.Член на Френското Географско общество.


През 1839 г., в пристанището на Нант 11-годишно момче искало да се качи като юнга на шхуната "Корали", заминаваща за Индия. Именно в тази фантастична страна то мечтаело да отиде. Но бил навреме спрян и свален на брега. Десетилетия по-късно той признава, че по всяка вероятност е роден моряк и все още съжалява за несъстоялата се морска кариера. Момчето се казвало Жул Габриел Верн.

Досега се смята, че Жул Верн пишел за вълнуващите приключения, без да напуска кабинета си. Това не е така. Разбира се, не е летял около Луната, както и не е пътешествал до центъра на Земята. Но по света той е пътувал много. Включително и на собствените си три яхти "Сен-Мишел". Той е бил в средиземноморските страни, Великобритания, САЩ. Много искал да посети и Русия, но през 1881 г. силна буря принудила капитана на яхтата да се откаже от курса към Санкт Петербург.

Затова пък, къде ли не са пътували неговите герои! На тяхно разположение е била цялата планета (и не само). Героите на Жул Верн винаги са специални. Прочетете неговите романи, новели, разкази, пиеси. Почти във всички тях присъстват смели благородни герои, красиви жени, смели любопитните деца и симпатични ексцентрични учени.

Жул Верн имал невероятна работоспособност. Той можел да седне зад бюрото в пет часа сутринта и да остане там до осем вечерта. За това време от перото му излизали една и половина печатни страници от нов роман, който с нетърпение очаквали издателите - всъщност името "Жул Верн" означавало луда популярност и баснословни печалби.

В началната версия на романа на Жул Верн "20 хиляди левги под водата", капитан Немо бил полски аристократ, който построил "Наутилус"за отмъщение" на „проклетите руски окупатори" (става дума за полското въстание от 1863-65 година). Едва след активната намеса на издателя Етцел, който търгувал с книги в Русия, капитан Немо станал първо "бездомен", а в романа "Тайнственият остров" се превръща в принц Дакар - син на индийски раджа, отмъщаващ на англичаните след потушаването на въстание.

Според статистиката на ЮНЕСКО, Жул Верн е „най-превежданият" на автора в света. Книгите му са отпечатани на 148 езика.

Жул Верн никога не е посещавал Русия, но въпреки това, в Русия (напълно или частично) се развива действието в 9 от романите му.

След смъртта на Жул Верн остава неговата картотека, която включва над 20 000 тетрадки с информация от всички области на човешкото познание.

Много от произведенията на Жул Верн са комбинация от вълнуващи приключения с дръзки опити да се погледне отвъд хоризонта на XIX век. Блестящият французинът прогнозира пътуване в космоса и проходимост на Северния морски път за една навигация,появата на самолета и хеликоптера. Специално внимание заслужава легендарната подводница "Наутилус" на Капитан Немо. Да, по това времето, когато Жул Верн пише "Двадесет хиляди левги под водата", подводниците са били изобретени. Но през второто десетилетие на XXI век нито една подводница не притежава характеристиките на "Наутилус"!

Романите "полет до Луната" и "Около Луната" предизвикват въпроса: "Откъде е знаел?!" Съдете сами. При изграждането на корабите "Columbiad" и "Apollo" е използван широко алуминий. Основният блок на "Аполо 11" е имал собствено име "Колумбия". В екипажите влизали по трима астронавти. Място на старта - полуостров Флорида. Място на приводняване - Тихия океан.

През 1863 г., Жул Верн пише романа "Париж през ХХ век" и го носи на издателя. След известно време той се връща обезкуражен: издателят, след като прочел ръкописа, го отхвърлил поради прекомерна фантастика и нарекъл писателя идиот. И изведнъж - сензация: през 1989 г., правнукът на Жул Верн открива забравен ръкопис в някакъв сейф. Списък от предсказании от писателя изобретения е впечатляващ: автомобил, свръхскоростен влак, небостъргач, изчислителна машина, факс - и дори електрическия стол!

Но Жул Верн има и мрачни прогнози. В романа "Бегум на Fortune" се появява, един немски професор Шулце, заплаващ с националистически идеи и световно господство. За това той създава гигантско оръжие, което стреля снаряди с отровен газ. Романът е завършен през 1878. Това е беше на 37 години преди първото използване на химически бойни отровни вещества ...

По-късните произведения на Жул Верн са пропити със страх от възможността науката да се използва за престъпни цели. Но в същото време в малкия руски град Калуга скромен учител в епархиалната женска гимназия Константин Циолковски внимателно препрочита "От Земята до Луната", правейки бележки и изчисления. И след това, отхвърляйки идеята за пилотирани снаряди пише: "Небесният кораб трябва да бъде като ракета". Няма нищо по-силно от идея, чието време е дошло.
Както по-късно признават и много конструктори на ракети и космически кораби, и първите космонавти и астронавти, книгите на Жул Верн им били настолни.

За блестящия му талант на писател и популяризатор на науката, благодарното човечеството увековечи Жул Верн, наричайки с името му голям кратер в Морето на мечтите на обратната страна на Луната. А когато Европейската космическа агенция реши да направи товарните кораби ATV, които се изпращат на Международната космическа станция, най-първият получава името Jules Verne. Той летя през 2008 година.

AFISH.BG