Неделя, 08 Декември 2019
Световната история в 400 страници

Световната история в 400 страници

Книгата на Тeд Ууд и Дороти Ейл е повече от справочник за мързеливи студенти

 

Може ли всичко значимо, случило се на Земята от появата на хомо сапиенс до нашни, когато светът е „побран” в един клавиш на компютъра, да се разкаже в една-единствена книга от 400 страници? Смешно и несериозно изглежда подобно твърдение, но е вярно. При това не е за пренеблегване, защото авторите Тед Ууд и Дороти Ейл са не само сериозно подковани със знания, а са и находчиви в стремежа си да създадат полезно четиво.

Написаната от тях „Световната история накратко. 200 ключови събития, променили света” (издание на „Книгомания”) не е тежко смилаем научен труд, от който обикновеният читател ще получи главоболие. Но не е и том, подценяващ любознателността на същия този читател, който иска да стига бързо и разбираемо до важните факти за човечеството.

Вярно, на книгата ще се радват мързеливите студенти, но тя далеч надхвърля подобна участ. Авторите балансират между важните тенденции и любопитните подробности, между фактите и анализите, между Стария и Новия свят. Не залитат по фаворизирането на Европа (недостатък на много  учебници) за сметка на останалите континенти. На фокус са не само прочути завоеватели като Тамерлан и Атила, диктатори като Сталин и Пол Пот, крале, папи и президенти, а и важни личности като философите Платон и Аристотел, изобретателите Нобел и Гутенберг и т.н.

„Световната история накратко…” компресира векове градеж на цивилизации, войни, революции и открития, но намира и място за куп интересни въпроси – твърдят издателите. – Например как едрата шарка се е превърнала в оръжие, пренесена в Америка? По-жестоки ли са били сблъсъците между протестанти и католици, отколкото между шиити и сунити? Кога битките за пазара на опиума са били по-драматични от  боевете за нови територии? Можете да намерите още много любопитни ракурси към всичко важно, случило се по света от появата на Хомо сапиенс до изобретяването на интернет.”

Кои все пак са хората, написали всичко това? Тед Ууд е автор на британската поредица „За времето”, която представя научни, политически и социални аспекти от живота във Великобритания пред американската публика. Той работи в областта на образованието и преподава английски език и история. А тя – Дороти Ейл, неотдава става негов съавтор в поредицата „За времето”. Завършила е Харвардския университет с основна специалност държавно управление и втора специалност история. Още като студентка сътрудничи в създаването на книгата „Гражданство, вяра и феминизъм”.

Августин (354–430 г.) 

Ако вече събудихме любопитството ви, вижте още малко факти, събрани в „Световната история накратко. 200 ключови събития, променили света”:

„Един от най-авторитетните християнски богослови Августин (354–430 г.) на младини води разгулен живот и продължава да се бори с греховни импулси в лоното на религията. В резултат от неговото женомразство се формира негативното отношение на църквата към нежния пол. Доктрината за първородния грях е до голяма степен негово творение.”

„Петият абасидски халиф Харун ал Рашид управлява в края на VIII –началото на IX век така добре, че се превръща в приказен герой. Покрай него има много легенди, но е истина, че изпраща на Карл Велики невиждани дотогава дарове. Сред тях имало и механичен часовник, който не бил приет, защото го помислили за магьосническо творение.”

„Чумната пандемия, унищожила за четири години (1347–1351) около една трета от населението на Европа, се разпространява по Пътя на коприната – италиански търговци я пренасят от пристанищата на Кримския полуостров. Но макар да носи смърт и скръб, в по-широк план чумата води до поевтиняване на храните и пропукване на феодалния гнет: поради намаляването на работната ръка тя се цени повече, а надниците се изплащат редовно.”

„След като Оливър Кромуел разрешава на евреите да се завърнат в Англия (50-те години на ХVІІ век), в Оксфорд и Лондон отварят врати първите кафенета на английска земя. През ХVІІ век техният брой е към 3000. Тези кафенета стават място за обмен на информация, търговия и дисидентство. Стоковата борса, аукционните къщи и брокерите на ценни книжа също са свързани с кафенетата. Оттам тръгват вестниците, сатиричните памфлети и политическите партии.”

„В продължение на едно столетие преди Гутенберг да приспособи  за печатане преси за производство на вино, текстовете се гравират върху дърво. До средата на XV век книгите се изработват на ръка и притежанието им е рядка привилегия. Книгопечатането поставя началото на демократизирането на образованието и допринася за популяризирането на идеята за национална държава.”

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • За смелостта да пишеш свободно и да противопоставиш в един роман Никола Гешев и Майер Лански….

  Въпреки, че навсякъде се говори как литературата и въобще книгите са изтикани в периферията на обществения интерес, последните години наистина се наблюдава зараждащ се процес на съществено възраждане и завидна свобода.

  Обществото гледа на литературата и изцяло на свободния български романизъм общо взето по два начина. Първият, да го наречем „консервативен“, вижда в съвременната българска литература резервоар от национални символи за идентификация. Другото гледище вписва литературата в един прагматичен контекст, в който от ключово значение са „компетентностите“.

  Зараждащото се възраждане на интереса към съвременна българска литература, се роди от един необясним обществен психологически оксиморон. Търговците на книги абдикираха от книгите заради страх или зависимости, въведоха се абсурдни правила, непосилни за българските издателства и самоиздаващи се автори, които бяха изтласкани на уличната и в посока амбулатна търговия, заемайки в уж свободния ни и модерен свят – своето ъндърграунд място.

  Да, абсолютен факт е, че в последно време повечето български автори, създаващите съвременна българска литература, сами продават книгите си в интернет и чрез директна връзка с читателите. Това може би мотивира хората да й обърнат повече внимание – типично в стила на пословицата, че „забраненият плод е най-сладък“.

  Зараждащото се възраждане, зараждащият се интерес към съвременни български автори, съответно създаде инцидентно и своите съвременни възрожденци. Автори, писатели, които не се предават и успяват да се преборят за своето място – ръцете на българския читател.

  Един такъв ярък пример е творецът, младият майстор на перото – Веселин Стаменов. За автора на „вулгарни романи“ има достатъчно информация в интернет, а книгите му се радват и дори са пример за т. нар. ъндърграунд популярност. Основният извор за неговата литература е социалната мрежа фейсбук, където писателят успява да реализира такива тиражи, каквито и най- големите вериги книжарници не биха допуснали, че могат да реализират. Една бърза проверка показва, че българският читател е жаден за съвременна българска проза, била тя вулгарна, скандална, жестока и с ексцентрична визия за романизма. А когато масата читатели говорят, критиците е редно да замълчат, така поне се прави там, където има реален разум и не се говори на сляпо под команда или инерция….


  Веселин Стаменов

  Каква е силата сам да постигнеш всичко това, не с подкрепата, а въпреки системата, статуквото, официално приетите принципи в този сектор… Анализ на творчеството и поведението на писателя Веселин Стаменов показва едно – изпъква основната движеща сила, а това е смелостта. Смелостта да опишеш схеми, имена, скандални факти и теории, версии, хипотези и мисли, които са в раздел „автоцензура“ в големите издателства и разпространители на книги. Стаменов не се церемони да употребява думи, фрази и да описва поведение, определено като „недопустимо“ и „непристойно“ за политици, общественици и герои на своето време…

  Липсва страхът и в последното заглавие на Стаменов, което излиза до дни на пазара, историческия вулгарен роман – САМО ПРЕДАТЕЛИТЕ ОЦЕЛЯВАТ. Нещо подобно излиза за първи път на българския книжен пазар. Тук смелостта на автора минава познатите за него граници, защото се е осмелил да пише във време, в което той дори не е съществувал. В книгата на Стаменов смелостта му е стигнала краен предел, защото се е осмелил да противопостави в уникална фабула легендарния български полицай Никола Гешев с един от най-великите световноизвестни гангстери на всички времена – Майер Лански. „За първи път тръгвам в посока книжна сага, една историческа вулгарна поредица, която искам да остави без дъх читателя и да вдигна завесата за някои истини, скрити от цензурата на историята. Скрити заради политика, идеологии и… общоприети правила, които обаче не се спазват от елита  и стражата… Само от робите…“, коментира новата си книга Стаменов, правейки ракурс със структурата на Платоновата държава. Трябва да му се признае, че умее да разпалва интереса и да привлича вниманието към себе си. Заслужава да му се даде  шанс и да се пише за него… Види се има какво да каже и има кой да му вярва. А смисълът ще дойде след като прочетете новата му книга или част от творчеството му…

 • Премиера на Маргарита Петкова и хитовата й книга „Тъй рече Виктор“

  На знаменателната дата 7 ноември, от 18 ч., в клуб „Журналист“ в СБЖ, на бул. Граф Игнатиев № 4, 1 ет. най-обичаната българска поетеса ще чете стихове от новата си книга и ще дава автографи върху нея

 • „Принцесата на Перперикон“ хвърля мост през вековете

  Авторка е личната секретарка на Иван Славков, а книгата е посветена на проф. Николай Овчаров