Петък, 24 Януари 2020
Несъгласните думи на Димитър Бочев

Несъгласните думи на Димитър Бочев

Сборник есета на свободомислещия философ Димитър Бочев е вече на пазара

 

"Новата ми книга „Несъгласни думи“ съдържа есета, публикувани в периодиката, но са радикално пренаписани, при което съм ги задълбочавал, а не разширявал. Есетата са за психологическата драма на изгнаника, за злодеите и героите в националната ни и в световната история, за творческия и гражданския път, за живота и гибелта на Георги Марков." - казва авторът на сборника Димитър Бочев за БНР.
По своята природа „Несъгласни думи“ е отчаян опит да се разгадае Богът и светът – опит, който, като всяко съществено познание, започва със себепознанието. Книгата съдържа текстове, обединени тематично от присъщия на автора интерес към фундаменталните и извечни въпроси за съотношението между творчество и смърт, талант и характер, щастие и смисъл.
За Бочев съдбата на писателя е еднородна с мисията на Богочовека: да прекрачва с мъчителни усилия граници, да руши регламенти, осъзнавайки при това немощта на словото пред действителността. Част от текстовете на сборника имат мемориален характер и са посветени на съдържателните му отношения с така незаслужено позабравените от съвремието ни творци като Георги Марков, Асен Игнатов, Тончо Жечев, Атанас Славов, Хр. Огнянов, Желю Желев.

"Злодействата и геройствата са колкото генетично предпоставени, толкова и детерминирани от социалната биография и битието.
Според мен, принципът: „Битието определя съзнанието“, е неверен. Не мислиш както живееш. Така правят животните и бездуховните хора. Духовният човек живее така, както мисли. Мисълта определя битието, а не битието - съзнанието." - казва още авторът.
Книгата вече излезе на пазара и може да се намери в книжарниците.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)