Сряда, 22 Януари 2020
Колм Тойбин издава световен роман у нас

Колм Тойбин издава световен роман у нас

Историята на „Бруклин“ вече е филмирана

 

Романът „Бруклин” на Колм Тойбин, по който Джон Кроули снима едноименния филм, ще излезе на български. Книгата е публикувана на английски през 2009 година, а лентата имаше премиера миналата година на кинофестивала Сънданс.

 

 

Романът е преведен на над двайсет езика, удостоен е с наградата „Коста” и попада сред номинираните заглавия за „Букър”. Включен е в класацията на „Обзървър” за десетте най-добри исторически романа на всички времена, редом с произведения като „Война и мир“ и „Гепардът“. Филмът също е с множество награди и има три номинации за „Оскар“.

Колм Тойбин е роден на 30 май 1955 г. в Енискорти, Ирландия. Романист, автор на разкази и есета, журналист, драматург, литературен критик, поет. Университетски преподавател (Колумбийски университет, Манчестърски университет). На български е познат най-вече с романа шедьовър „Маестрото“. Преведени са още „Разказът на нощта“ и „Светлина в черната вода“. В списание „Съвременник“ излиза и откъс от романа му „Евангелие от Мария“. Сред нехудожествените му творби има книги за Барселона, за Дъблин и дъблинчани, за живота на хомосексуалния мъж от Оскар Уайлд до Педро Алмодовар, за писателите и техните семейства. Най-скорошният му труд е монография, посветена на американската поетеса Елизабет Бишъп. Тойбин е писател на сдържаната емоция и умерения жест. По неговите думи „писането произхожда от тишината“ и това се долавя осезаемо в книгите му. „Да завършиш роман е почти като да сложиш дете да спи – казва той пред „Гардиън”, – няма как да го направиш рязко и отведнъж“. 

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)