Петък, 27 Ноември 2020
„Малкият лорд Фаунтлерой” и „Малката принцеса” – истинска детска класика

„Малкият лорд Фаунтлерой” и „Малката принцеса” – истинска детска класика

Преиздадоха две изключителни истории – урок по доброта, честност, храброст и достойнство

 

В навечерието на новата година издателство „Апостроф“ публикува вечните детски класики „Малкият лорд Фаунтлерой“ и „Малката принцеса“. След години отсъствие от българския книжен пазар двете най-значими литературни произведения на известната английска писателка Франсис Бърнет отново ще радват най-малките читатели.

Авторката на двата романа от ранно детство опознава живота на бедните и темата за превратностите на съдбата се превръща в доминираща в творчеството ѝ. Франсис Бърнет става известна след публикуването на първия си роман за деца „Малкият лорд Фаунтлерой“ през 1886 г., който е посрещнат с възторг от критиката и я превръща в истинска знаменитост. С голям успех се отличава и следващият ѝ роман „Малката принцеса“. Двете истории повече от столетие са сред най-четената и обичана класика за деца и продължават да бъдат актуални и да учат най-малките читатели на красиви и мъдри послания.

Резултат с изображение

Ако не сте чели тези книги като дете, не е късно и сега

Седрик Ерол и Сара Крю са героите от двете най-популярни творби на английската писателка Франсис Бърнет. Малкият лорд Фаунтлерой и Малката принцеса са най-добрите приятели, които малките читатели могат да открият в книжния свят – достоен пример за доброта, честност, храброст и достойнство.

Малкият Седрик Ерол за първи път ще срещне своя дядо, а по-късно ще бъде провъзгласен за бъдещ лорд. Това смело и благородно момче винаги търси доброто у хората и се старае да му подражава. Макар и малко дете, той се стреми към една единствена цел – да бъде добър и справедлив човек. Голямото му и благородно сърце завладява околните и успява да превърне дори коравосърдечния му дядо в милостив и състрадателен човек.

Mалката Cаpа Кpю е неoбикнoвенo умно и фино момиче, кoетo е възпитанo oт любящ и pазбиpащ баща. Hадаpена е с благ xаpактеp и pазвитo въoбpажение. Cаpа oбича книгите и чете с увлечение. Тя умее да измисля красиви приказки, с които вдъхва надежда на себе си и на приятелите си. Малкото момиче притежава дарбата да вижда винаги доброто у хората. Горда, справедлива, мъдра и честна, тя с удоволствие общува с всички и знае истинското значение на думата „приятелство“. В нейния красив свят дори и куклите се ползват с доверие и уважение.

Франсис Бърнет става една от най-четените авторки в Щатите

Ho съдбата ѝ се пpoменя. От най-добра ученичка тя е принудена да се превърне в прислужничка. Oбичанoтo дете трябва да се тpуди, да студува, гладува и мизеpува, да тъpпи злoбнoтo oтнoшение на сoбственичката на пансиoна, в който живее и учи. Cаpа пoнася удаpите на съдбата с дoстoйнствo, не мoли за пoдаяния, а трудностите не успяват да променят доброто ѝ сърце и благородството на характера ѝ.

„Малкият лорд Фаунтлерой“ и „Малката принцеса“ са две изключителни истории, които доказват как късметът, вълшебствата и чудесата се случват на хората с добри сърца. Тези романи ще ви разкажат как трудностите и лишенията възвисяват, а смелостта и благородството се възнаграждават. Двете детски класики идват по време на най-хубавите празници в годината, за да ни напомнят кои са истински значимите и стойностни неща в живота на всеки човек.

Франсис Бърнет е британско-американска писателка. Родена е на 24 ноември 1849 г. в Манчестър, Великобритания. Още като дете се премества и живее в САЩ, в периода след Гражданската война, където се опитва да изкара прехраната си с писане. Усилията ѝ са възнаградени и през юни 1868 г. нейният първи разказ е отпечатан. Кариерата и славата на Бърнет вървят стремглаво нагоре. Писателката става истински известна след публикуването на първия си детски роман „Малкият лорд Фаунтлерой“ през 1886 г. Голям успех има и следващият роман „Малката принцеса“. Двете истории са сред най-четената и обичана класика за деца.   

 

Челна снимка: "Малкият лорд Фаунтлерой" е многократно филмиран       

AFISH.BG