Събота, 24 Октомври 2020
„Подробности извън очевидното” според Емил Кало

„Подробности извън очевидното” според Емил Кало

Премиерата на новата новела събра десетки почитатели на автора в Националната галерия

 

Многобройни приятели и почитатели на писателя политик Емил Кало се събраха в Националната галерия за представянето на най-новата му книга „Подробности извън очевидното” (ИК „Прозорец”). Новелата е посветена на съдбата на българските евреи през Втората световна война – тема, която не спира да вълнува автори и читатели, макар да са изминали десетилетия от трагичните събития в средата на ХХ век.

Това е трета книга за Емил Кало след „Откраднати разкази и намерени сюжети” (2012) и романа „Другите и Йосиф” (2013). „Подробности извън очевидното” е събрала драматични сюжети от живота на софийските евреи, изселени в Шумен. Откриваме подробности за начина, по който местното население се отнася към тях, разкази за градската синагога, за любов, страдание, надежди и, разбира се, за Димитър Пешев, който не допуска влаковете с български евреи да поемат към лагерите на смъртта.

„Обичай чужденеца, защото и ти си бил чужденец в други земи”, е едно от извечните Мойсееви послания. В творбите на Кало живее и библейският момент, но трябва да бъде разчетен в детайла, в подтекста”, каза на премиерата журналистката Зелма Алмалех, автор на предговора към „Подробности извън очевидното”.

Емил Кало твърди, че е повлиян от романа на Маркъс Зюкас „Крадецът на книги”, в който Смъртта и Любовта вървят ръка за ръка: „Няма нищо по-нормално от любовта, но и нищо по-невероятно от любовта. Съвременната българска литература разглежда тази епоха много доктринерски – на добрите и лошите. Аз съм се опитал да се откъсна от този шаблон.”

От ляво на дясно - актьорите Руси Чанев и Ицхак Финци, журналистката Зелма Алмалех, авторът Емил Кало и литературният критик Иван Гранитски по време на премиерата в Националната галерия.

„Свидетели сме на удивителни, полифонични разклонения на талантта на Емил Кало – коментира литературният критик и издател Иван Гранитски. - Той има искрящо чувство за хумор, но се отнася сериозно към всяко свое занимание. Заемал е различни отговорни постове, не е бил само министър-председател, но... има време. Кало дебютира късно в литературата ни, но това си има и своите предимства. В текста метафората е очевидна: разговор между двама безименни герои – Живота и Смъртта. Подробностите са тук, между сериозното и смешното, очевидното и измамата. Един блестящ български роман!”

Гости на премиерата бяха и актьорите Ицхак Финци и Руси Чанев. Чанев бе в ролята на водещ, а на Финци се падна честта да прочете откъси от нова книга на Емил Кало.

 

На заглавната снимка - Емил Кало на премиерата на новата си книга в Националната галерия. Снимки:  Sofia Ars Net

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)