Петък, 24 Януари 2020
Новият шедьовър на Юнас Юнасон

Новият шедьовър на Юнас Юнасон

Романът „Убиеца Андерш…“ вече и на българския пазар

 

След двайсетгодишна кариера като журналист, медиен консултант и телевизионен продуцент шведският писател Юнас Юнасон (р. 1961) решава да започне нов живот. Продава цялото си имущество в Швеция и се премества в малко градче край езерото Лугано в Швейцария, където се отдава на писане и след три години издава първия си роман - шедьовърът „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна“.

Преведен на 35 езика и достигнал тираж от 4,5 милиона екземпляра, филмиран (с участието на Роберт Густафсон), романът се сдобива със следните награди: шведската Swedish Booksellers Award (2010); германската M-Pionier Preis (2011), датската Audiobook Award (2011) и канадската Escapades (2012).

Много скоро съдбата на „Стогодишният старец” се повтаря – през 2013 г. излиза „Неграмотното момиче, което можеше да смята“. До момента от двете книги са изкупени над 13 милиона екземпляра в цял свят.

 

убиеца андерш юнас юнасон

 

Днес на български е преведен и третият роман на писателя – „Убиеца Андерш и неговите приятели (и някой и друг неприятел)“. Книгата разказва за Андерш, наречен Убиеца Андерш, който излиза от затвора след 30 години, излежани за три убийства, и се среща с бившата свещеничка Йохана Шеландер и почти бившия рецепционист Пер Першон.

Убиеца Андерш съвсем скоро се влюбва в Библията и се сприятелява с Исус, свещеничката отдавна ненавижда и Библията, и Исус, на рецепциониста му е все едно. Независимо обаче от тези различия тримата се заемат с поръчково раздаване на правосъдие, а впоследствие и с други небогоугодни, но доходоносни дейности.

Великолепната тройка се ръководи от принципа „По-блажено е да се взима, отколкото да се дава“ и макар решително да отхвърля концепцията за даване, което не включва взимане, все пак извършва и някои добри дела.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)