Сряда, 30 Септември 2020
Проф. Хаджикосев описа спомените си за големите писатели

Проф. Хаджикосев описа спомените си за големите писатели

Книгата „Докосвания” е събрала мигове от живота на Багряна, Незвал и Каралийчев, Велери Петров и Лермонтов

 

Спомените си за писатели като Елисавета Багряна, Витезслав Незвал, Ангел Каралийчев и Валери Петров събра проф. д.ф.н Симеон Хаджикосев в своята нова книга „Докосвания” (ИК „Персей”). Дългогодишен преподавател по история на античната и на западноевропейската литература в СУ „Св. Климент Охридски”, авторът е и сред най-значимите литературни критици и изследователи у нас. Зад гърба си проф. Хаджикосев има повече от трийсет книги, сред които са фундаменталният многотомник „Западноевропейска литература” и „Романът – що е то?”. Негови са и мемоарните „Записки на конформиста”, „Записки на вътрешния емигрант” и „Което е било и ще бъде” – трилогия, която реабилитира българския символизъм още по времето на тоталитаризма.

Известно е значението на думата „докосване” – лек допир до вещ, животно или човек. Мнозина възприемат понятието като еднозначно, но според мен то има и преносно значение. Докосвания, както назовах тази книга, са беглите срещи, краткотрайното общуване с хора по житейския ни път. Тези хора могат да са били обикновени, но често те стават лица в литературата”, коментира авторът.

Проф. Хаджикосев признава, че наименованието „Докосване” само и случайно се е появило в мислите му. „То ми дойде наум още миналото лято, когато вече се избистряше идеята за жанра на книгата – не съвсем мемоарен, а по-скоро съчетание от спомени и литературна критика. Но защо все пак „Докосвания”? Повечето от сюжетите в отделните глави са бегли спомени, „докосвания” до писатели, нерядко значителни, но и по-скромни дарования, в които същественото е не случката, а преживяването, както е изкристализирало в съзнанието ми.

Според издателя Пламен Тотев „съпреживяването, преоткриването на писателя – това е, което е важно за Симеон Хаджикосев, затова в очерците той обръща голямо внимание на своя път към всеки автор, станал герой в тази книга”. В „Докосвания” – живи и неповторими – се разгръщат срещите му с Ангел Каралийчев, с Багряна, Валери Петров, Лиана Даскалова, Александър Пиперков и др.

Авторът лично е познавал повечето творци, образът на други (като Лермонтов) е изградил въз основа на оставеното от тях наследство. „Но всички анализи на учения почиват на неговия богат литературнокритически опит и на уникалната му способност да „приближи” до читателя едно по същество непознаваемо духовно дело, каквото е създаването на разказ, роман, стих”, допълва издателят.

„Докосвания” спечели конкурс на Министерство на културата. Книгата ще бъде интересне не само за изкушените от литературната наука, но и на ценители на поезията и прозата на големите автори. Би била полезна за  студенти, ученици и преподаватели, за писатели и журналисти, както и за всички, които искат да узнаят повече за „кухнята” на литературното творчество.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)