Сряда, 30 Септември 2020
„Поетичен Никулден” в памет на Николай Кънчев

„Поетичен Никулден” в памет на Николай Кънчев

Фондация „А’Аскеер” посвещава 10-ото издание на традиционните вечери на 80-годишнината от рождението на поета и ще обяви новия носител на приза "Николай Кънчев"

 

Поетът Николай Кънчев (1936-2007) ще бъде специалният акцент в тазгодишния „Поетичен Никулден”, съобщиха организаторите от фондация „А’Аскеер”. Десетото издание на поетичните вечери ще бъде посветено на 80-годишнината от рождението на именития български автор. Събитието винаги се провежда на 6 декември, Никулден. Почитателите на Николай Кънчев ще могат да се насладят отново на неговото красиво слово от 18 часа в изложбената зала „Средец” на Министерство на културата (бул. „Ал. Стамболийски” №17.

Петте книги, номинирани за приза "Николай Кънчев 2016"

Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов, а началото ще постави встъпителното слово „Апология на поезията” на Ани Илков, носител на наградата „Николай Кънчев” за 2015 г. Очаква се да бъде обявен и новият носител на приза за нова българска поезия. Номинирани са петима поети – Боряна Кацарска за „Милост към езика” (ИК „Жанет 45”), Георги Господинов за „Там, където не сме” (ИК „Жанет 45”), Палми Ранчев за „Отблизо всичко” (издателство „Пергамент”), Пламен Дойнов за „Балът на тираните” (ИК „Несарт - Милен Миланов” и издателство „Кралица Маб”) и Силвия Чолева за „От небето до земята” (ИК „Жанет 45”).

Статуетката се връчва винаги на 6 декември, Никулден

На връх Никулден номинираните поети ще прочетат свои стихове, а удостоеният с наградата „Николай Кънчев” ще получи почетен диплом, бронзова пластика, дело на скулптора Добромир Иван, и 2200 лв. Наградата се осигурява и присъжда от 2012 г. насам от съпругата на поета Федя Филкова, която е и съорганизатор на "Поетичния Никулден". Досега призът е печелен от Пламен Дойнов, Деян Енев, Оля Стоянова, Екатерина Йосифова, Ани Илков и Надежда Радулова.

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)