Сряда, 30 Септември 2020
Странният случай на Джек Лондон

Странният случай на Джек Лондон

Любопитно за писателя, напуснал света на живите при загадъчни обстоятелства преди 100 години

 

Майка му се занимавала със спиритизъм, а баща му бил астролог. Биографията на Джек Лондон по-нататък е известна: трудна младост, приключения, начало на писателската му кариера. Но ето един акцент: като социалист, Лондон никога не е имал демократично уважение към “простия човек”. Хората от низините, които трябвало да уважава истинският социалист, в произведенията му са отвратителни и не предизвикват симпатии (например Магридж от “Морския вълк”). А елитът, образованите и влиятелни хора, въпреки недостатъците им – снобизъм, лицемерие, битова неприспособеност, са показани като по-висока степен в еволюцията.

Резултат с изображение за Jack London bohemian wood

Затова няма нищо странно, че пътищата на общуването завели  Лондон при елита, в “Бохемската гора”, таен клуб в Калифорния. Мястото на заседанията се намирало в секвоевата гора край Сан Франциско, а името е свързано или с “бохема” или с “бохемски братя” – една от християнските секти.

Бохемският клуб е интересен с това, че в него са членували и членуват представители на елита на САЩ: експрезидентът Джордж Буш-старши, министърът на отбраната Роналд Ръмсфелд, бившите държавни секретари Колин Пауъл и Джеймс Бейкър, главният американски дипломат Хенри Кисинджър, бившият шеф на Федералния резерв Пол Уолкър, също Дейвид Рокфелер, председателят на съвета на директорите на ExxonMobil, Ед Галанте, един от главните акционери на ChevronTexaco – Самуел Армакост, представители на семейството, основали Hewlett-Packard – Артур и Уолтър Хюлети и др. Преди сто години клубът вече бил в разцвета на своето влияние и привлекателност за членове на финансовите елити.

Резултат с изображение за Jack London

Джек Лондон с дъщерите си Бес и Джоан

Лондон бил свързан с членовете на този клуб на базата на увлечението му по окултизма. В Съветския съюз се чудели как така писател социалист е любител на спиритизма и други окултни практики от типа – събуждане на паметта за минали инкарнации…

Общувайки с елита, вероятно Джек Лондон е научил за бъдещите планове за намаляване на човечеството и дори може да е знаел за възможните срокове за това. Но вместо да одобри подобни планове, с таланта си писателят започнал да ги опровергава и така подписал смъртната си присъда.

Резултат с изображение за Jack London

Всекидневната на писателя

Джек Лондон починал на днешния ден, 22 ноември, през 1916 година. Смъртта дошла неочаквано за близките му, макар че последната година писателят страдал от уремия, но по нищо не личало да е чак толкова зле. Лондон бил открит в кабинета му в коматозно състояние от отравяне с морфин и атропин, но дали предозирането с обезболяващите е била истинската причина за смъртта му, или е съзнателно самоубийство – не е известно.

Резултат с изображение за Jack London

Напълно е възможно самоубийството на Джек Лондон да е инсценирано от масоните, а причината да е романът, над който работил преди смъртта си – “Бюро за убийства”. Според сюжета на романа съществува някакво бюро от убийци, което може да ликвидира всеки човек, колкото  и висок пост да заема. То извършва убийствата от съображенията за “вредност” или “полезност” на един или друг кандидат за покойник. Страшно предизвикателна тема: тайно общество, което може да убие всеки земен управник според своите критерии. Масоните сигурно са се обидили и са подписали смъртната присъда на писателя … Кой знае?!

 

Източник - rasper-bg.com; Заглавна снимка - Nate D Sanders

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)