Вторник, 29 Септември 2020
Методът „Монтесори”, или за общото между принц Джордж и основателите на Google

Методът „Монтесори”, или за общото между принц Джордж и основателите на Google

Академичният директор на международния център „Монтесори” - Барбара Айзъкс, ще представи българското издание на книгата „Как да отгледате удивително дете...”

 

Искаме да виждаме децата си здрави, усмихнати, любознателни, готови да учат лесно – но постижимо ли е това? Не е ли само привилегия за родителите, които имат много свободно време или достатъчно пари за елитни частни градини и училища?

Вече не – защото практическата програма, при чието прилагане децата развиват целия си потенциал от раждането до шестата си година, е достъпна за всеки в книгата „Как да отгледате удивително дете. Методът „Монтесори” („Книгомания”). По този метод са се обучавали основателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин, собственикът на Amazon.com – Джеф Безос, главният редактор на „The Washington Post” Катарин Греъм, Бил и Хилари Клинтън. По „Монтесори” сега развива умения и първородният син на британския престолонаследник Уилям – принц Джордж.

„От основаването на първата „Caza dei bambini” на Мария Монтесори са минали повече от 100 години, доказалите ефективността си „къщи на децата“ за иновативно образование по света се множат, но най-хубавото е, че този тип педагогика може лесно да се прилага и у дома. Сведен до набор от простички правила и указания, методът „Монтесори” работи и вкъщи, уверява ни авторът на книгата „Как да отгледаме удивително дете…” Тим Селдин, председател на фондация „Монтесори” в САЩ.

А коя е удивителната Мария Монтесори, чиито възгледи за възпитанието продължават да са интересни на педагозите и родителите близо век по-късно? Както „Афиш.бг” вече разказа, тя е родена на 31 август 1870 г. и е първата италианка с лекарска диплома. Завършила медицина в Римския университет, Мария постъпва на работа като педиатър в психиатрична клиника. В началото натрупаният опит е най-вече с умствено увредени деца, затова и първият образователен метод, който разработва, е за тях. Постепенно се убеждава, че всяко дете се ражда с потенциал, който може да се развие, само ако възрастните му осигурят подходящите стимули през първите няколко години от живота.

В желанието си да докаже своята теза, през 1907 г. Мария Монтесори поема надзора над център за целодневни грижи за деца от работнически семейства. Разположен в един от най-западналите квартали на Рим – това е и нейната първа „Casa dei bambini”. Условията са ужасни и много от постъпващите деца са агресивни, нетърпеливи, трудно се съсредоточават. Но тя успява да ги приучи на ред, добри маниери и любов към творчеството. Как? Като следва убеждението си, че всяко дете е индивидуалност; че изграждането на вяра, надежда и доверие е изключително важно; че детето трябва да развива своите усещания; че с помощта на привлекателни предмети и материали в различните занимания и игри то укрепва своето „АЗ”…

Най-важната цел на възрастния според Мария Монтесори е да подготви детето за реалния живот, като му дава право на избор – само да избира с какво да се занимава според начина, по който се чувства. Колкото до възрастния, той просто трябва да уважава, наблюдава и да следва детето, без да го прекъсва, когато то се е съсредоточило в заниманието си.

Когато навремето я питат какво означават нейните постулати, Мария Монтесори, казва: „Метод, основан на свободния избор на детето в подготвена среда.” Свободата и дисциплината обаче са двете страни на един и същ медал, твърди тя, защото „до раждането си детето е физически ембрион, а след раждането до шест годишна възраст – духовен ембрион”.

Мария Монтесори умира 6 май 1952 г. За изключителната си работа със и за децата три пъти е номинирана за Нобелова награда за мир, но нито веднъж не е получавала медала. В момента нейният метод се прилага в повече от 22 000 учебни заведения по света. В България навлиза още през 30-те години на миналия век, но след 1944-а по разбираеми причини е изоставен. От 8 години традициите на този тип преподаване са възобновени у нас и се радват на все по-голяма популярност.

На премиерата на българското издание на книгата „Как да отгледате удивително дете. Методът „Монтесори” в края на месеца в Софийския университет „Св. Климент Охридски” ще  присъства Барбара Айзъкс, академичен директор на международния център „Монтесори” и директор „Акредитация” към Монтесори фондация „Св. Никола”, Великобритания. От 10 години тя участва във внедряването на метода в британски начални училища и детски градини, част от държавната образователна система.

Предлагаме ви извадки от книгата, в която председателят на фондация „Монтесори” в САЩ Тим Селдин разказва за детето от 0 до 6 години:

„Създайте добре организирана и интересна първа стая, която бебето да може да изследва: с картини на нивото на прохождащо дете, с играчки за сглобяване в малки кошници, с матрак на пода и обезопасени контакти.”

„Щом детето стане на около 2 години, заделете място в кухнята за малка маса, поставете детски съдове по долните рафтове на шкафовете и продукти за лесна употреба по най-ниските рафтове на хладилника. Насърчавайте го да си прави закуската само. Научете го да си пуска музика по уредбата.”

„От втората до четвъртата-петата година развивайте сетивната възприемчивост: давайте на детето да реди прости пъзели и да сортира предмети (и копчета от кинкалерията ще свършат работа, само внимавайте да не ги глътне), да ниже геометрични фигури, да открива картончета с еднакъв цвят. Направете му „торбичка с изненади” и подменяйте редовно съдържанието й от предмети, които детето да разпознава с опипване (орехи, шишарки, лъжици, парчета плат, шишенца, миди, монети, кубчета и други играчки).”

„Стремежът към самостоятелност е най-голямата движеща сила на малкото дете – бъдете търпеливи при грешките му и го хвалете за постиженията при дейности като обличане, ресане, връзване на връзки, лъскане на обувки. Ако обича да си играе с водата, дайте му да мие чинии, за да съчетае забавлението с отговорността. Малчуганите, които се чувстват можещи и уважавани, се развиват много по-добре от онези, които са ограничавани, навиквани или получават всичко наготово.”

„Установете няколко прости правила у дома и гледайте да се спазват, вместо да казвате „не”, „недей” и „стига” във всяко изречение. Ето и примерен списък:

Дръж се с всички с уважение.

Ако вземеш нещо, после го върни на място.

Ако счупиш или разлееш нещо, почисти.

Казвай истината и не се страхувай да си признаеш, когато сбъркаш.”

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)