Сряда, 30 Септември 2020
Антон Балаж пристига за премиера на своя книга в София

Антон Балаж пристига за премиера на своя книга в София

Словашкият писател ще се срещне с читатели на 9 ноември в НДК

 

Един от най-известните словашки писатели – Антон Балаж, ще пристигне в София за премиерата на бългаското издание на неговата книга „Лагерът на леките жени” и на едноименния филм, заснет по нашумелия роман. Той ще се срещне с читатели на 9 ноември от 19 часа в литературния клуб „Перото” в НДК.

„Лагерът на леките жени” (издание на „Колибри”) ни пренася в лагер за принудителен труд в Словакия от началото на 50-те години. Читателят се среща с пъстра компания от 753 политически престъпници, 132 асоциални типове, 53 бивши проститутки, 58 членове на Съвета за национална сигурност, 2 коня и 16 стражарски кучета. Според критиката писателят е успял да изгради „уникален еротично-политически фарс, в който леките жени, обречени на „историческа ликвидация”, се опитват да оцелеят в абсурдната лагерна атмосфера, където ги превъзпитават по Оруеловия модел за социално инженерство”.

Антон Балаж е автор на повече от 20 книги и десетина радио- и телевизионни пиеси. Любимите му теми са свързани със социално-политически събития, с екология и научно-технически открития. „Привидно прозаичните му герои притежават ясно изградена характерност, романите му – образцова фабулна завършеност, игрива и неочаквана композиция, в тях прозират умението и смелостта на автора да разобличава злото във всичките му превъплъщения”, е коментарът на българските му издатели.

Романът „Лагерът на леките жени” е своеобразен връх в творчеството на известния словак. Публикуван е за пръв път през 1993 година, четири години по-късно е екранизиран от режисьора Ласло Халама. Срещата на българските читатели с Антон Балаж се реализира с подкрепата на Посолството на Словашката република у нас и Словашкото председателство на Съвета на ЕС.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)