Сряда, 30 Септември 2020
Ема Уотсън оставя книги за пътниците в лондонското метро

Ема Уотсън оставя книги за пътниците в лондонското метро

Екранната Хърмаяни от "Хари Потър" е доброволец в проекта „Books On The Underground”, който стимулира интереса към четенето

 

Актрисата Ема Уотсън, в която и деца, и родители се влюбиха заради ролята на Хърмаяни от поредицата „Хари Потър”, често е забелязвана да снове из подземните галерии на лондонското метро и да оставя на скришни места книги. Надеждата й е запалени читатели да ги открият и прочетат, разказва БГНЕС.

Оказва се, че 26-годишната британка предоставя на непознати по няколко екземпляра от книгата, която е оглавила месечната й онлайн класация. Това е съвместна акция на Ема Уотсън и движението "Books On The Underground" ("Книги в метрото"), по време на която „феи” оставят томчета от любимите си четива за пътниците. Идеята е те да ги намерят случайно, евентуално да ги прочетат, а после да ги прехвърлят към приятели. Уотсън например замаскира около 100 екземпляра на „Mom & Me & Mum” от Мая Анджелоу, в някои от които има и посвещение.

Младата британка беше назначена за посланик на добра воля на ООН през юли 2014-а, а от началото на тази година работи по разпространяването на книги. Проектът „Books On The Underground” започна през 2012-а и седмично разпръсва по 150 книги из станциите на лондонското метро. Пътници, намерили романи там, често споделят откритието си в социалните мрежи.

Ема Уотсън си е навличала и критики заради своите феминистки възгледи и проектите, с които се ангажира. Неотдавна тя призна в интервю, че не е имала никаква представа, че произнасянето на реч в ООН за равнопоставеността на половете ще „отвори кутията на Пандора” и чрез интернет ще я залеят хули, ще я атакуват „тролове”.

„Това беше моята плашеща първа стъпка като активист – дума, която никога не бях си представяла, че ще използвам, за да опиша себе си”, казва Ема Уотсън.

 

Снимка БГНЕС

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)