Вторник, 29 Септември 2020
Мария Кюри - любопитна за хората, по-­любопитна за идеите

Мария Кюри - любопитна за хората, по-­любопитна за идеите

Любопитно за и от първия носител на две Нобелови награди

 

Мария Склодовска-Кюри се ражда на 7 ноември през 1867 година във Варшава, Полша. Тя е направила някои от най-значимите открития за науката през 20 век. Допринася за създаването на теорията за радиоактивността, за техниките при изолирането на радиоизотопи и за откритието на два нови елемента - полоний (открит през 1898 година и наречен на родната й Полша) и радий. Но за съжаление тези открития си имат своята цена и тя е нейното собствено здраве.

Това, което повечето хора вероятно не знаят, обаче е, че нивата на радиация, на които е била изложена Кюри, са били толкова мощни, че дори днес бележниците й трябва да се съхраняват в облицовани с олово кутии, за да бъдат безопасни за околните.

Резултат с изображение за Marie Curie

Мария Кюри изолира радиоактивни изотопи

Как се е случило така, че почти всички нейни вещи са станали радиоактивни? Отговорът е, че Мария Кюри се е разхождала редовно с бутилки от полоний и радий в джобовете си и дори е държала капсули, пълни с опасните вещества върху рафтовете на мебелите си.

"Една от нашите радости беше да отидем в нашата работилница през нощта. Там ние виждахме слабо светещите силуети на бутилките и капсулите, съдържащи нашите продукти", пише в автобиографията си Нобеловата лауреатка. "Това беше наистина прекрасна гледка и едно ново нещо за нас. Светещите туби изглеждаха като бледи, приказни светлини."

с

Дневникът на Мария Кюри

Век по-късно бележникът и свързаните с него принадлежности са все още радиоактивни. Но това не е учудващо, защото най-често срещаният изотоп радий (изключително смъртоносното нещо, което Кюри носи в джобовете си) има период на полуразпад 1601 години! Не очакваме скоро някой да се рови свободно в дневниците ѝ.

Мария Кюри умира на 4 юли през 1934 година.

 

Резултат с изображение за Marie Curie

Ето какво споделя тя:

„Бъдете по-­малко любопитни за хората и по­-любопитни за идеи.“

„Човек никога не забелязва това, което е било направено; човек може да види само това, което остава да се направи.“

„Само в младостта си можем да четем тъжни, тежки романи.“

„В живота няма нищо, от което да е нужно да се боиш, освен това, което е нужно да разбереш.“

„Науката - това е велика красота. Ученият в лабораторията не е просто техник: това е дете лице в лице с природните явления, действащи на него, като вълшебна приказка.“

„Друг път в мен се създава впечатление, че е по-хубаво да подкрепяме децата, отколкото да ги заключваме в съвременните училища.“

 

Заглавна снимка - The Best You Magazine

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)