Понеделник, 08 Март 2021
50 български и чуждестранни писатели се събират в „Софийския международен литературен фестивал 2016”

50 български и чуждестранни писатели се събират в „Софийския международен литературен фестивал 2016”

Илия Троянов ще бъде сред гостине на четвъртото издание на форума, което се провежда в рамките на Панаира на книгата в НДК

 

Времената и нравите ще се отразят и на тазгодишния Софийски международен литературен фестивал. Никак не е изненадващо, че основната тема на четвъртото издание на форума на добрите четива ще бъде „Миграция, идентичност, граници, принадлежност”. Изборът е на организаторите от Асоциация „Българска книга”, които за пореден път ще съберат на живо читатели и автори. Фестивалът се осъществява съвместно с НДК, Министерството на културата, Столичната община и, както винаги досега, ще се проведе в рамките на предколедния Панаир на книгата.

В продължение на шест дни – от 13 до 18 декември – най-новите си книги ще представят около 50 автори от България и чужбина. Така ще бъде продължена традицията от предишните издания, когато гости на Софийския литературен фестивал бяха писатели от Балканите, Скандинавия и Иберийския полуостров.

Този път обаче фокусът няма да е насочен към определен географски регион, а ще върху конкретен проблем, който най-често се обсъжда публично през последната година – миграцията. Гостуващите писатели и поети ще бъдат от различни държави, някои от тях напуснали родния си език или страна, други – с изразено творческо и биографично отношение към избраната от организаторите тема.

„Преди месеци за фокус на събитието бе обявена турската литература. Промяната на формата е свързана с нарастващата необходимост от по-разширен разговор и от задълбочен многостранен опит за разбиране на днешното и на другия. Ние мислим, че литературата е пряка възможност за това. Още повече, когато тя е ангажирана с живо присъствие и диалози, с анализ и различни гледни точки”, коментират избора си от Асоциация „Българска книга”. Затова никак не е изненадващо, че сред поканените е и писателят Илия Троянов („Африка”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Власт и съпротива”), чийто живот от 70-те години насам се случва в различни точки на планетата.

Международният Софийски литературен фестивал е част от Културния календар на Столичната община за 2016 г. и се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура”.

 

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)