Четвъртък, 27 Февруари 2020
50 български и чуждестранни писатели се събират в „Софийския международен литературен фестивал 2016”

50 български и чуждестранни писатели се събират в „Софийския международен литературен фестивал 2016”

Илия Троянов ще бъде сред гостине на четвъртото издание на форума, което се провежда в рамките на Панаира на книгата в НДК

 

Времената и нравите ще се отразят и на тазгодишния Софийски международен литературен фестивал. Никак не е изненадващо, че основната тема на четвъртото издание на форума на добрите четива ще бъде „Миграция, идентичност, граници, принадлежност”. Изборът е на организаторите от Асоциация „Българска книга”, които за пореден път ще съберат на живо читатели и автори. Фестивалът се осъществява съвместно с НДК, Министерството на културата, Столичната община и, както винаги досега, ще се проведе в рамките на предколедния Панаир на книгата.

В продължение на шест дни – от 13 до 18 декември – най-новите си книги ще представят около 50 автори от България и чужбина. Така ще бъде продължена традицията от предишните издания, когато гости на Софийския литературен фестивал бяха писатели от Балканите, Скандинавия и Иберийския полуостров.

Този път обаче фокусът няма да е насочен към определен географски регион, а ще върху конкретен проблем, който най-често се обсъжда публично през последната година – миграцията. Гостуващите писатели и поети ще бъдат от различни държави, някои от тях напуснали родния си език или страна, други – с изразено творческо и биографично отношение към избраната от организаторите тема.

„Преди месеци за фокус на събитието бе обявена турската литература. Промяната на формата е свързана с нарастващата необходимост от по-разширен разговор и от задълбочен многостранен опит за разбиране на днешното и на другия. Ние мислим, че литературата е пряка възможност за това. Още повече, когато тя е ангажирана с живо присъствие и диалози, с анализ и различни гледни точки”, коментират избора си от Асоциация „Българска книга”. Затова никак не е изненадващо, че сред поканените е и писателят Илия Троянов („Африка”, „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде”, „Власт и съпротива”), чийто живот от 70-те години насам се случва в различни точки на планетата.

Международният Софийски литературен фестивал е част от Културния календар на Столичната община за 2016 г. и се осъществява с финансовата подкрепа на програма „Култура”.

 

Виолета Цветкова, AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)

 • Цигуларката Зорница Иларионова ще изнесе рецитал в НМУ „Любомир Пипков“ в София

  В първия „Концерт за надежда“ за новата 2020-а година в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София ще гостува цигуларката Зорница Иларионова. Тя ще изнесе рецитал с пианистката Мартина Табакова на 26 януари от 17 часа в НМУ „Л. Пипков“ (ул. „Оборище“ 17)

  В програмата са включени Соната за цигулка и пиано № 4, ла-минор, оп. 23 – Бетовен, Соната за цигулка и пиано № 3, ре-минор, оп. 108 – Брамс, Соната за цигулка и пиано, сол-минор – Дебюси,  „Полетът на сокола” – Алексей Шор, и Цигански напеви – П. Сарасате.

  „Концерт за надежда“ е нов музикален формат с благотворителна кауза, която има за цел да подпомогне музикалното развитие (конкурси, майсторски класове и т.н.) на деца от НМУ „Любомир Пипков“. За събирането на нужните средства се провеждат разнообразни „Концерт(и) за надежда“ всеки месец през учебната година, като в последствие се обявяват всички дарители и събрани средства.

  Зорница Иларионова е родена на 28.09.1992 г. в град Плевен, където започва обучението си в НУИ „П. Пипков“ – в класа на своята майка, цигулковата педагожка Благородна Танева. Успешният екип се премества в НМУ „Л. Пипков“ – София, което младата цигуларка завършва с отличие. Образованието й продължава в Кралската академия за музика „Кралица София“ в Мадрид, Испания при именития педагог проф. Захар Брон и в Нов български университет в София при проф. Марио Хосен.

  Зорница Иларионова е носител на първи награди от престижни национални и международни конкурси. Концертира с успех на много европейски сцени. Тя е лауреат в конкурса на Фондация „Йордан Камджалов“. Има записи в БНР и участия в преки телевизионни предавания. На 12-ти юни 2014 г., на тържествена церемония в Кралския дворец Ел Пардо в Мадрид, младата цигуларка е удостоена лично от Нейно Величество Кралица София с престижната награда „Най-добър музикант“ в цигулковата катедра на проф. Захар Брон. Лауреат е на престижната награда Кристална лира за „Млад изпълнител на 2015 година“, която получава заедно с пианиста Асен Танчев.

 • Хорът на цивилизациите от Антакия с концерт във Военения клуб в София

  Хорът на цивилизациите от Антакия ще изнесе концерт в историческия Централен военен клуб в София, съобщиха от турското посолство

 • Скандинавска игра на тронове

  На Панаира на книгата в НДК пристига авторът на „Времето на меча”, една от най-забележителните исторически саги на ХХI век