Събота, 26 Септември 2020
Труман Капоти – сбъднати молитви в шепа прах

Труман Капоти – сбъднати молитви в шепа прах

Отбелязваме 92 години от рождението на писателя с парафрази по цитати от „Закуска в Тифани“

 

Той безспорно е от най-великите писатели. От онези, които четеш и препрочиташ с неподправено удоволствие и извън задължението да поддържаш интелектуалното си ниво. Него читателите го обичат. Заклетите киномани пък гледат отново и отново филмите, адаптирани по романите му.

Само преди пет дни прахът на известния американски писател Труман Капоти бе продадена на търг в Лос Анджелис за 45 000 долара. В наддаването участваха купувачи от Русия, Южна Америка и Азия. Дори този странен факт е достатъчен, за да разберем колко обичан и ценен е Капоти. Днес се навършват 92 години от неговото рождение.

Идва на бял свят с рожденото име Труман Гарсия Капоти на 30 септември през 1924 година. Животът му приключва през 1984-а, когато е едва 59-годишен. Творбите му са световноизвестни, заслужено признати за класика. Най-известните му произведения са "Хладнокръвно", „Закуска в Тифани“ и „Музика за хамелиони“, но и останалите му романи (повече от 20 на брой) и пиеси си заслужават до последната точка отделеното време да бъдат прочетени. Защото при Капоти всяка дума е наслада.

 

Представяме ви  парафрази по цитати на Труман Капоти от „Закуска в Тифани“:

Всяка жена би могла да „преспи“ с непознат, който ѝ плаща за това. И ако се самоубеди, че е влюбена или прави това в името на нещо по-голямо, престава да има скрупули за себе си. Такава е философията на жените в безизходица.

***

За да живее добре, човек трябва да е честен. Независимо какъв е, трябва да е честен. Не според Наказателния Кодекс. Честен пред себе си. Не можеш непрекъснато да се самозалъгваш. А ако повярваш на лъжата за себе си, значи е време да посетиш психиатър. Човек може да живее с рак, но не и с със собствената лъжа за себе си.

***

Истинските приятели често се разбират без думи и в отношенията им няма състезание, няма конкуренция.

***

Психично здравият човек приема дефекацията и говоренето за екскрементите спокойно, като част от човешката същност. Лицемерите налагат табу на тази тема, сякаш техните тоалетни са работилници за розово масло.

***

Човек трудно разбира какво всъщност притежава и още по-трудно може да оцени притежанието си, докато не го загуби.

***

Страхът от неизвестното, ако не можем да го овладеем, ни превръща скотове.

***

Човек може да се принуди да обикне всекиго. Истинската любов обаче не е принуда, а естествена потребност да бъдеш с другия.

***

Да изглеждаш глупак понякога е доста изгодно, но не бива да се прекалява. Глупостта е толкова повсевместна и заразна, че обладава дори този, който я играе.

***

Когато настъпи отчуждение, най-добрият начин да се избегне безразличието е раздялата.

***

Винаги, навсякъде и във всичко човек е най-добре да бъде себе си. В живота играя себе си.

 

Заглавна снимка - emaze.com

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)