Вторник, 11 Май 2021
Илия Троянов се завръща с разтърсващ роман

Илия Троянов се завръща с разтърсващ роман

„Власт и съпротива“ с номинация за най-добър немскоезичен роман

 

Авторът на "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" Илия Троянов се завръща с нова разтърсваща творба. "Власт и съпротива" разбуни духовете в Германия, където излезе за първи път, и получи заслужена номинация за най-добър немскоезичен роман. Смесвайки действителни събития и фикция, Троянов разказва сграбчваща за гърлото история за достойнство и подлост, за предателство и възмездие. Тя шокира с потресаващи сюжети на свидетели и жертви на тоталитарния режим. Константин, бивш боец на съпротивата, и Методи - агент на Държавна сигурност, държат повествованието изпънато като струна, която всеки миг ще се скъса от напрежение. Единият, десидентът, прави опит да взриви паметник на Сталин през 1953 г., след което се озовава в ареста, изправен пред мъчителя си - именно Методи. Въпреки че са бивши съученици, офицерът е безмилостен и техният двубой продължава много след края на комунистическия режим.

Резултат с изображение за власт и съпротива книга

Пред "Дойче веле" Троянов споделя: "В България се ориентирам много добре - както във времето, така и в пространството. Същевременно съм и достатъчно "чужд" и България не може да ми замъгли погледа. Забелязвам неща, които един местен човек няма да забележи - просто защото гледам тази страна хем с вътрешен, хем с външен поглед". Авторът критикува националната амнезия и смята, че романът му ще провокира реакции на преосмисляне на последните 60-70 години от българската история.

Последната книга на писателя „Власт и съпротива" разказва за половин вековната борба между човек от съпротивата и кариерист, представител на българската държавна сигурност. Майсторът на думите рисува една вълнуваща история за човешкото достойнство и подлост, базирана на разкази на очевидци.

За невероятния си усет към словото и вълшебното пренасяне в отдалечени региони – от африканските джунгли до орнаментите в голямата джамия в Мека, писателят получава множество награди. Животът му е също толкова наситен с приключения, колкото и завладяващите му истории. Дали ще празнува суахили сватба в Танзания, или ще раздели обяда си с лодкарите по Ганг, той винаги тръгва на път сам и без багаж, като номад, далеч от тълпите, като поклонник между световните религии или като литературен посланик, за да предаде след това чудесата на света в книгите си и да донесе на читателите интензивна и лична среща с чуждото.

Но това съвсем не е краят на одисеята. За Илия Троянов, който открива родината в езика, пътешествието няма как да спре. Защото и ние като него вярваме, че „романът е най-доброто средство за разбиране на света, включително и нашата история."

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)