Вторник, 11 Май 2021
„Пътуване“ ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят

„Пътуване“ ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят

Д-р Анелия Хохвартер е един от най-успелите български лекари в чужбина

 

С романа си „Пътуване“ (издание на „Персей“) международно известната офталмоложка Анелия Хохвартер застава зад каузата „Локомат за България“ – купуване на първия за страната ни робот, който ще помогне на хора с двигателни проблеми да проходят. Инициативата за това е изцяло нейна, като всичките средства от продажбата на книгата ще отидат за тази кауза.

Романът разказва за едно пътуване в пространството, времето и духовността. Всеки човек е пътник и рано или късно поема пътя към себе си, търсейки любов, професионална реализация и приключения. Това правят и героите на тази книга. Написана изключително увлекателно, „Пътуване“ събира в едно натрупания опит на авторката, прозренията й за живота и любовта. Книгата е богато илюстрирана с нейни цветни фотографии. Всъщност Анелия Хохвартер има много таланти – освен професията, в която успешно се реализира, тя пише, пее, танцува, има перфектни фотографии, на които би завидял всеки професионален фотограф.

Показва се „Putuvane korica.jpg“

Д-р Анелия Хохвартер е един от най-успелите български лекари в чужбина. Родена е в с. Горна Митрополия, Плевенска област. Следва  обща медицина в Плевен и завършва образованието си във Виена, където живее от двадесет и шест години и работи като офталмолог. Направила е над 3000 операции. От 2007 г. отговаря за областта на очните болести в комисия към Министерството за здравето, семейството и младежта в Австрия. От 2009 г. е в комисията по международна медицина към Австрийското дружество на очните лекари, като отговаря за лекарските мисии и за проектите в чужбина.

Участва в много социални проекти, голяма част от които са свързани с нейната специалност: лекарски мисии в Йемен (2009), Зимбабве (2011 и 2012), както и в Етиопия (2014 и 2015), където изгражда първия център за ретинална хирургия в страната.

В класацията за заслужили жени на Австрия „Leading Ladies Awards 2009“ е на трето място в категорията „Социален ангажимент“.

Съвсем скоро книгата излиза в превод на немски, а по-късно ще се появи и на английски език. Приходите от продажбите ще бъдат предоставени за социални проекти в България и Етиопия.

Лечението и рехабилитацията с локомат се използва при пациенти с цялостна или частична загуба на двигателни функции, болни от множествена склероза, детска церебрална парализа, пациенти, прекарали инсулт или претърпели мозъчна травма, както и с болестта на Паркинсон. Целта на лечението с локомат е да им се помогне да проходят отново. Нуждаещите у нас са над 20 000. В България досега такъв вид рехабилитация не съществува. Уредите в България се казват LokoHelp и се използват за деца до 6-годишна възраст. За други възрастови групи лечение в България няма. Локоматът е на фирма HOCOMA и е единственият по рода си за цялостна, а не частична рехабилитация на тялото.

Показва се „anelia.jpg“

„За тази рехабилитация виждаме по сайтовете многобройни дарителски кампании за лечение в чужбина, а имената на други нуждаещи са в листата на чакащите в комисията за лечение в чужбина или пък вече имат отказ. Нека не принуждаваме нуждаещите се да поемат дълъг път в тяхното състояние, да плащат само част от терапията, понеже за цялостна не достигат даренията и стига сме финансирали локоматите в чужбина! В Австрия, една сравнима по територия и население държава, има общо 26 локомата. Да помогнем на нашите деца и приятели!“ – призовава д-р Анелия Хохвартер.

Първото официално представяне на книгата „Пътуване“ пред публика се състоя на 19 септември в Плевен под патронажа на кмета на града, събирайки многолюдна публика. На следващия ден беше представянето в Русе, също под патронажа на местния управник. На 28 септември е срещата с читатели в Пловдив, а на 30 септември – в София, в литературен клуб „Перото“ в НДК. С тези събития стартира националната дарителска кампания за набиране средства за закупуване на първия локомат за България.

Сметката на дарителската кампания „Локомат за България” е:
IBAN: BG60 UNCR 7000 1522 7289 49 (в Евро)
IBAN: BG65 UNCR 7000 1522 7289 56 (в лева)
BIC (SWIFT): UNCRBGSF

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)