Сряда, 30 Септември 2020
Три кореспонденции на Рилке в книга

Три кореспонденции на Рилке в книга

Сред тях е и магнетичната любовна история на поета, въплътена в размяна на думи с Марина Цветаева

 

„Писма до един млад поет. Писма до една млада жена. Райнер Мария Рилке – Марина Цветаева. Кореспонденция“ включва – за първи път на български език в тяхната цялост – три кратки кореспонденции на австрийския поет Райнер Мария Рилке (1875–1926).

В първите две, известни като „Писма до един млад поет” и „Писма до една млада жена”, с възхитителна дълбочина и изисканост на стила Рилке споделя своите разсъждения за смисъла на творческия акт и функциите на изкуството, за пола, Бога, самотата. Кореспондецията на Рилке с руската поетеса Марина Цветаева (1892–1941), водена месеци преди смъртта на поета, е страстен разговор, магнетична любовна история, въплътена в думи; сливане в езика и в поезията, което копнее за вечността. Събрани в едно издание, тези сами по себе си самостоятелни литературни произведения са не само уникален документ на времето и ключ към творчеството на двама от най-големите поети на XX век; те разтварят границите на литературата, утвърждавайки я единствено като институция на духа.

Книгата е от портфолиото на Издателство „Колибри“ в превод на Майа Разбойникова-Фратева. Търсете в книжарниците от 16 септември.

„Обърнете се към себе си. Изследвайте причината, която Ви кара да пишете; проверете дали корените ѝ се крият в най-потайните кътчета на сърцето Ви, признайте пред себе си дали забраната да пишете би била за Вас равнозначна на смърт. И преди всичко: в най-тихия час на своята нощ си задайте въпроса: трябва ли да пиша?”

Райнер Мария Рилке

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)