Четвъртък, 24 Септември 2020
Емил Минчев забърква провокативен коктейл от криминале и фантастика в романа „Нюх”

Емил Минчев забърква провокативен коктейл от криминале и фантастика в романа „Нюх”

Премиерата е днес от 19 часа в рамките на „Алея на книгата“ в София

 

Бънк Ромеро е частен детектив, който има необикновена дарба – изключително развито обоняние, което му позволява да надушва следите на всеки злосторник и да разплита случаи, които биха измъчили повечето детективи. Един ден в кантората му влиза красива жена, която го наема, за да разследва кражба на рядко лекарство от нейната дрогерия. Така започва един дълъг и странен случай, който ще сблъска детектива с корумпирани политици, фатални жени, опасни гангстери и извратени убийци.

Това е историята, залегнала в романа „Нюх” (издание на „Изида”). Авторът Емил Минчев, който вече има два романа зад гърба си (фентъзито „Кули от камък и кост“ и романа за интернет поколението „Неограничен достъп“), е написал една провокативно оригинална и въздействаща книга, в която могат да бъдат открити елементи на черен роман, класическа мистерия от типа убийство в заключена стая и научно-фантастична утопия. Умелото преплитане на тези разнородни жанрове превръща книгата в неповторимо изживяване за всеки читател, независимо от това дали предпочита криминалните романи, научната фантастика или психологическите трилъри.

Действието в романа се развива в далечното бъдеще, когато модерните технологии са променили начина, по който хората живеят, но не и самите хора, които продължават да копнеят за същите неща, за които копнеем ние – пари, власт, любов, издигане в обществото. Въпреки че действието в „Нюх“ се развива в бъдещето, романът представлява един интересен анализ на съвременното европейско общество, с всички негови конфликти, парадокси и противоречия.

Резултат с изображение за емил минчев нюх

„Нюх“ е дръзка и оригинална книга, написана с много въображение, чувство за хумор, деликатен усет за атмосфера и психологическа дълбочина. В контекста на една заплетена мистерия, издържана в най-добрите традиции на Агата Кристи и Джон Диксън Кар, авторът успява да разисква актуални теми като глобализацията, имиграцията, религията, дискриминацията, корупцията и много други.

Романът спечели конкурс на Министерство на културата.

Премиерата на книгата ще бъде в рамките на провеждащата се в момента „Алея на книгата в София“ – на 9 септември (петък), от 19 ч.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)