Събота, 26 Септември 2020
Гробната тишина на Арналдур Индридасон

Гробната тишина на Арналдур Индридасон

Исландският автор с поредна криминална история, в която детектив Ерлендур разкрива истината

 

При изкопни работи на строителен обект е открит скелет на неизвестно лице, заровено на това място вероятно преди няколко десетилетия. Чий е скелетът? На мъж или на жена, на жертва или на убиец? Кой и кога е бил погребан? Дали става дума за обикновено убийство или за дълго отлагано възмездие? Или може би някой просто се е изгубил и е замръзнал в исландския сняг? Случаят е възложен на екип, ръководен от полицейския инспектор Ерлендур. Опирайки се на малкото улики, с които разполага, Ерлендур, заедно с колегите си Сигурдур Оли и Елинборг, се заема да издири хората, живели по тези места през Втората световна война. Полицаите попадат на не една драматична история. Любов, предателства и разбити сърца, гняв, насилие и страх, семейна лоялност и семеен срам постепенно изплуват от сенките на времето и макар миналото да тъне в гробна тишина, след упорито разследване и множество обрати истината излиза наяве.

Преди да започне да пише криминални романи, Индридасон работи като журналист и филмов критик. По образование е историк, а богатият му опит и широките му познания в различни области правят творбите му оригинални, ярки и запомнящи се.

„Гробна тишина” е истински бестселър. Има няколко важни отличия: наградата за черен скандинавски роман „Стъклен ключ“, британската награда „Златен кинжал“ и Голямата награда на читателките на френското списание „Ел“. До момента поредицата за инспектор Ерлендур включва петнайсет заглавия, но Индридасон е автор и на пет независими от нея книги. Трилърите му са издадени в 26 страни и преведени на минимум 24 езика, в т.ч. на руски, полски, немски, гръцки, английски, датски, португалски, италиански, китайски, шведски...

Книгата излиза на български благодарение на Издателство „Колибри“ в превод на Айгир Сверисон.

 

Заглавна снимка - politiken.dk

AFISH.BG