Четвъртък, 24 Септември 2020
Четете страшни приказки на децата си

Четете страшни приказки на децата си

Подобни четива развиват устойчивостта на подрастващите

 

Според публикация на в. „Гардиън“ една трета от родителите избягват да четат страшни приказки на децата си, което, по мнението на психолозите, е абсолютна грешка.

Страшните приказки помагат на малчуганите да са по-устойчиви в живота и улесняват развиването на контрол на страха. Учените настояват, че всъщност страшните приказки са важни в развитието на психиката от най-ранна възраст.

Тези изводи са направени след изследване на една от веригите книжарници във Великобритания – The Book People, което разкрива, че една трета от родителите отказват да четат страшни приказки на своитедеца. Според проучването най-страшните герои са Вещицата от „Магьосникът от Оз“, Ловецът на деца от „Chitty-Chitty-Bang-Bang“ на Йан Флеминг, Вълкът от „Червената шапчица“, Вещицата от „Вещиците“ на Роалд дал и Крюела де Вил от „Сто и един далматинци“ от Доди Смит.

„Страхът е природна реакция. И когато четете страшни приказки на децата си, или пък те сами четат такива, малчуганите развиват ниво на контрол – те могат да спрат да четат, да ви накарат да спрете. Една такава приказка може да предизвика разговор, в който те да изразят истинските си чувства за ситуацията. Светът може да е наистина плашещо място и децата попадат в ситуации, от които учители и родители се опитват да ги предпазят. Но все пак се случват. Затова е добре да знаят как да се справят със страха“, твърди психологът Ема Кени.

Проучването на The Book People показва също, че 78% от анкетираните родители смятат, че приказките помагат на децата да различават доброто от злото. 53% от запитаните пък смятат, че детските книжки помагат на децата им да се „научат да се справят в трудни ситуации, а 48% твърдят, че приказките са начин за възпитание срещу страха.

„Често пазим децата си като под похлупак. Рисковете и страховете обаче са нещо, от което имаме нужда в детството. В дългосрочен план хората, които поемат рискове, са по-успешни от тези, които избягват това. А и как можеш да се чувстваш сигурен, ако не знаеш какво е страх? Всичко, което осигурява пълен набор от емоции в сигурна и контролирана среда, е добре“, допълва Кини.

 

AFISH.BG