Четвъртък, 28 Януари 2021
Булевард “Витоша” става Алея на книгата

Булевард “Витоша” става Алея на книгата

В Деня на Съединението 16 шатри ще приютят повече от 40 български издателства в центъра на столицата

 

Ако сте в София на 6 септември и книгите са ваш любим приятел, направете си подарък на празника. В Деня на Съединението част от столичния булевард „Витоша” (между бул. „Патриарх Евтимий” и ул. „Гладстон”) ще събере най-новите заглавия на повече от 40 български издателства. Приютени под 16 шатри, в продължение на шест дни те ще се съберат в традиционната вече „Алея на книгата”, която тази година има четвърто издание.

Пътуващото събитие се организира от Асоциация „Българска книга” и е част от Културния календар на Столичната община. Това не е просто поредният книжен базар на открито, а литературен кът със специална съпътстваща културна програма – премиери на книги, срещи с поети, писатели и преводачи, игри и работилници за деца. Началото на „Алеята” ще бъде официално обявено на 6 септември в 17 часа, а в следващите дни шатрите ще бъдат отворени за всички от 10 до 20 часа.

По време на официалното откриване на изложението от името на членовете на Асоциация „Българска книга” ще бъдат дарени повече от 1000 заглавия за възстановяване на изгорялата библиотека в читалище „Св. св. Кирил и Методий” в село Мененкьово, община Белово.

В дните от 6 до 11 септември се очакват срещи с автограф с Васил Георгиев и романа му „Екс орбита”, Светозара Давидкова и нейния роман „Главен изпълнителен директор”, с журналиста Иван Русланов от БНР по повод новата му книга „Среднощни светлини” и с Александър Чобанов (сценарист на тв сериалите „Под прикритие”, „Четвърта власт”, „Дървото на живота” и др.), който се представя с романа си „Хлапета” и сборника с разкази „Квантова градина”.

Сред най-чаканите събития са премиерите на нови заглавия. Сред тях са „Дъжд през декември” – разкази от Романьола Мирославова, криминалният роман „Нюх” от Емил Минчев и сборникът „В полумрака на спомена”, събрал повече от 200 стихотворения на Михаил Белчев.

В навечерието на новата учебна година няколко издателства организират за децата викторини, забавни образователни игри, рисуване и песни с група „Смехоранчета” в рамките на „Алеята на книгата”. Всеки ще научи нови неща, а най-добре представилите се ще получат и награди.

 

AFISH.BG