Сряда, 25 Ноември 2020
Иван Тургенев – отдаден на мига без съжаление

Иван Тургенев – отдаден на мига без съжаление

Отбелязваме 113 години от смъртта на големия руски писател с парафрази по цитати от романа „Бащи и деца“

 

На 3 септември през 1883 година с живота се сбогува един от най-големите и авторитетни руски писатели Иван Сергеевич Тургенев. Тургенев е непосредствен продължител на творческите традиции на Пушкин и Гогол в белетристиката, макар и да е сочен само като представител на пушкиновското течение в руската литература. В неговото творчество много ярко се съчетават Пушкиновата пестеливост в израза на Гоголевите социалност и идейност. Той издига на един нов, по-висок етап художествената проза в Русия, като я изпълва с по-голяма човешка топлота и емоционалност, с нови герои и проблеми, с нови открития в областта на жанровата форма и стила.

И. С. Тургенев е първият голям романист на руската литература – създава цяла поредица от романи, между които „Рудин", „Дворянско гнездо", „В навечерието" и „Бащи и деца".

По-подробно ще ви го представим на 9 ноември, която е негова рождена дата, а днес ви предлагаме парафрази по цитати на писателя от „Бащи и деца“:

 

***

Истински човек не е този, за който няма какво да се каже или мисли, а този, който не предизвиква омраза, ненавист или безразличие.

***

Който не се примирява със собствената си болка, той не се примирява и с болката на другите. Той може да я победи.

***

Или всичко, или нищо. Когато уловиш мига, отдай му всичко и никога няма да съжаляваш.

***

Когато отвориш житейския багаж на някого, ще разбереш какъв е бил животът му. Колкото повече място има, толкова по-празен е бил той.

***

Спомени много, а да си спомниш няма какво. Пътят пред такъв човек е дълъг, без цел и посока. Пуст е скучен. По такъв път никой не иска да върви.

***

Всички знаем, че времето понякога се изнизва неусетно, понякога пълзи като костенурка. Най-щастливи сме когато не разбираме как е минало, а след нас има видима следа.

***

Когато срещна човек, който не играе пред мен, ще отворя себе си докрай.

***

Ако не си преживял сълзите на любимия човек, ако не си се възторгвал или „умирал” заедно с него и за него, значи не знаеш, какво е истинско щастие.

***

Най-често споделям собственото си мнение.

 

AFISH.BG

***

Човек не трябва да се горещи, когато на другия му е безразлично. Безразличието се преодолява само с безразличие.

Свързани статии (по етикет)