Вторник, 22 Септември 2020
Google и „Мосфилм” с виртуален проект за 125-годишнината от рождението на Булгаков

Google и „Мосфилм” с виртуален проект за 125-годишнината от рождението на Булгаков

Късметлиите ще могат да четат откъси от „Майстора и Маргарита” в YouTube

 

Интернет гигантът „Google” и киноконцернът „Мосфилм” се договориха за съвместен онлайн проект „Майстора и Маргарита”. Аз бях там”. За целта популярни лица и обикновени хора, избрани чрез кастинг, ще четат пред камера откъси от романа „Майстора и Маргарита” на Михаил Булгаков, съобщиха руските медии. Те ще бъдат записвани и показвани с помощта на съвременни технологии, включително YouTube 360º и chroma key (буквално от английски – цветен ключ). Това ще позволи на участниците в проекта да станат герои от книгата, а зрителите – да участват в процеса, благодарение на предлаганите интерактивни възможности.

„Системата предлага откъси от романа, които трябва да бъдат прочетени пред камера в удобно за всеки кандидат време. Заснетото видео ще може да бъде заредено чрез опростена онлайн форма”, твърдят създателите на проекта. До 5 октомври може да се кандидатства за участие в проекта (https://masterimargarita.withgoogle.com) – за да е сигурен в успеха си обаче, всеки кандидат трябва да е чел книгата, защото се налага да отговори на въпроси, свързани със сюжета и героите.

„Майстора и Маргарита”. Аз бях там” е посветен на 125-годишнината от рождението на писателя Михаил Булгаков, която се чества през 2016-а. Четенията, които ще могат да се следят в YouTube, са планирани за 10-12 ноември в осем големи града в Русия (Москва, Санкт Петербург, Казан, Владивосток и др.), както и в Тел Авив, Израел.

Автори на проекта са хората от екипа, създал и онлайн четенията за „Чехов е жив” през 2015 и „Каренина. Издание на живо” през 2014 г.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)