Вторник, 22 Юни 2021
Представят творчеството на аржентинския поет от български произход Марио Несторов

Представят творчеството на аржентинския поет от български произход Марио Несторов

Събитието е на 1-ви септември в Столичната библиотека

 

Аржентинският поет от български произход Марио Несторов ще бъде представен пред софийска публика на 1 септември в Столичната библиотека, съобщиха за „Хоризонт“ от гражданската асоциация "Българите в Аржентина", която е и инициатор на проявата.

Твърде малко се знае за Марио Несторов, който приживе не е издал своя книга, каза секретарят на асоциацията Иван Цанков. Поетът е бил награждаван за свои творби в ранна възраст от патриарха на аржентинската литература Хорхе Луис Борхес.

Несторов е бил в България през 60-те, но липсва информация как е живял тук. В плен на зависимостта си към алкохола, той хранил надежди, че в България може да се спаси, но се връща в Аржентина много обезнадежден. Стига дотам да живее на улицата от подаяния, така Иван Цанков описва съдбата на поета: „През 60-те години, по доста мнения, той е имал очаквания, идвайки в България, но за съжаление изпитва доста разочарования, имал е дори конфликти с тогавашната власт. Когато се връща в Аржентина, пропада духовно заради изпитаните разочарования тук. Стига до там, че буквално остава на улицата и живее от подаяния. Имал е една злощастна съдба...“

Идеята за запознаването на българската публика с творбите на Несторов идва след посещение в провинция Чако на изложбата "Открий България" в 12 тематични платна, когато организаторите на изложбата решават да поставят акцент върху света на един отделен творец, спомня си Аксиния Иванова, председател на сдружението на българите в Аржентина.

 

Източник: bnr.bg; Снимка: kanal3.bg

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)