Неделя, 05 Април 2020
Ивайло Балабанов е носител на наградата „Димчо Дебелянов“ 2016-а

Ивайло Балабанов е носител на наградата „Димчо Дебелянов“ 2016-а

Публиката бурно аплодира новината в Копривщица

 

Вчера завършиха ежегодните Димчови поетични празници. По традиция те се провеждат в двора на Къщата-музей „Димчо Дебелянов“. Под чардака на подпоручик Дебелянов за пореден път почетно се „строиха“ автори и почитатели на ритмичното слово, за да отдадат заслужено уважение към творчеството на българския поет.

След като се поклониха на гроба на Димчо Дебелянов, всички побързаха да заемат удобно място в тихия двор с белоцветните вишни, за да се насладят на безсмъртните му стихове. Тази година приятна изненада за публиката беше актьорът Петър Антонов, който изнесе рецитал с най-хубавите стихотворения на Димчо.

Не по-малки бяха аплаузите, когато председателят на журито поетесата Маргарита Петкова обяви и лауреата на тазгодишната награда на името на Дебелянов – поетът-родолюбец Ивайло Балабанов. Според мнението на повечето от присъстващите, от много време насам не е имало по-заслужил неин носител. Самият Ивайло Балабанов не можа да присъства на тържеството, но ангажимент да му връчи наградата пое поетесата от Хасково Ели Видева, която още същата вечер я предаде на поета в Свиленград.

Свои нови книги представиха акад. Иван Радев, Ивайло Диманов, Маргарита Петкова, Добромир Банев, Славимир Генчев, Ели Видева и др.

 

Заглавна снимка: svilengrad24.info – Ивайло Балабанов на своята 70-годишнина в Свиленград

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)