Сряда, 26 Февруари 2020
Greenwich Book Club: „Къщата на духовете“ от Исабел Алиенде

Greenwich Book Club: „Къщата на духовете“ от Исабел Алиенде

На 14 август книжарница Greenwich в столицата е домакин на среща с почитатели на творчеството от чилийската писателка

 

"Барабас пристигна в семейството по море — написа малката Клара с изящния си почерк. Още тогава имаше навика да отбелязва по-значителните неща, а по-късно, когато онемя, записваше и по-маловажните, без да подозира, че след петдесет години тетрадките ѝ ще ми помогнат да спася миналото от забрава и да надживея собствения си ужас..."

Така започва романът "Къщата на духовете", първият от трилогията ("Къщата на духовете" (1982), "Дъщеря на съдбата" (1999) и "Портрет в сепия" (2000) на Исабел Алиенде, написан с кръв, а не с мастило. Светът на Алиенде е гигантски и пленителен, сякаш цялата ѝ литература е посветена на "изключителните жени" в световната история и иска да ги подкрепя в живота им чрез своите текстове.

Едноименният филм е режисиран от Биле Аугуст, а в него участват Джеръми Айрънс, Мерил Стрийп, Глен Клоуз и Уинона Райдър. Сценарият, написан от самия Аугуст,  разказва историята на амбициозния и трудолюбив чилиец Естебан Труеба (Айрънс), който се издига до статус на богат земевладелец и депутат - активист на консерваторите. Затънал в сложни семейни взаимоотношения със сестра си (Клоуз), със съпругата си (Стрийп) и дъщеря си Бланка (Райдър), той се изправя пред преоценка на ценностната си система, когато държавата е запалена от преврата в Чили през 1973 г.

Тази неделя, 14 август, книжарница Greenwich кани всички влюбени в книгите на Исабел Алиенде, за да обменят мисли както за стила и творчеството на авторката, така и конкретно за забележителния ѝ роман "Къщата на духовете". Началото е в 16.00 часа (бул. „Витоша“ №37, София), входът е безплатен, а домакините дори обещават да почерпят присъстващите с кафе.

 

Заглавна снимкa-www.bbc.co.uk

AFISH.BG

 

Свързани статии (по етикет)