Неделя, 17 Ноември 2019
Световна премиера на „Магична джунгла“ от Джохана Басфорд

Световна премиера на „Магична джунгла“ от Джохана Басфорд

„Аз създавам рисувателни книги, а вие – шедьоври!“, казва младата илюстраторка

 

Всички по света знаят коя е. Книгите ѝ за оцветяване се продават дори в американските супермаркети. Малки и големи ги купуват, заразени от манията да запълват празните пространства на илюстрациите с безброй цветове.

„Аз съм илюстратор и поклонник на мастилото, който предпочита молив и писалка пред пикселите. Моята мисия е чрез оцветяване да направя света едно по-щастливо и творческо място. Добре дошли в моята мастилена Страна на чудесата!“, казва за работата си Джохана Басфорд.

В ерата на дигиталното изобилие да се изключиш от мрежата се превръща в истински лукс. Претоварени и преуморени хора от всички възрасти търсят алтернативни и лесно достъпни занимания, които да им позволят да откраднат време за преоткриване на вътрешната си тишина и хармония. Точно в такъв момент на сцената излизат книгите на Джохана Басфорд – шотландска художничка и дизайнер, която от 2013 година прави света едно по-цветно, творческо и щастливо място.

Джохана е създател на рисувателните книги „Тайната градина“, „Омагьосаната гора“ и „Изгубен океан“. Вчера, на 9 август, се състоя световната премиера на нейната четвърта книга „Магична джунгла“.

IMG_9578

Авантюрата, започнала от малкото британско издателство, което отпечатва „Тайната градина“ през 2013, завладява цялата планета – днес книгите на Джохана са продадени в над 16 милиона екземпляра по света. Възрастните се влюбват във фините детайли и скритите в илюстрациите истории, във възможността да избягат от отговорностите и да се отдадат на творческо занимание далеч от екраните на своите компютри, таблети и телефони.

Изящните ѝ илюстрации предизвикаха безброй хора да открият в себе си порив за творчество и вдъхновение. Белият лист хартия може да е заплашителен, но контурите на книгата за оцветяване са като спасителна мрежа. Дават ни насока и сигурност, за да упражним без страх и нерви своята креативност. За да отпразнува излизането на новото си творение, Джохана публикува линк за свободно сваляне на една от страниците в книгата. Рисуващите от цял свят споделят своите картини в социалните мрежи с хаштаг #MagicalJungle и в галерията в сайта на художничката.

„Аз създавам рисувателни книги, а вие – шедьоври!“, обобщава Джохана.

Този вид книги са с доказан терапевтичен ефект. Те успешно ни измъкват от силните прегръдки на стреса. „Оцветяването с цел умствено лечение има дълга история. Карл Юнг го използвал –  карал пациентите си да оцветяват мандали още в началото на миналия век. Това му помагало да накара хората да се фокусират и да извдят от подсъзнанието си спомените си. Днес вече всички знаем какви анти стрес стойности има това занимание“, казва психологът Бен Михаелис.

Новата книга включва специално приложение – четири едностранни картини, които можете да оцветите и поставите в рамка, за да разкрасите дома си дома или за подарък на любим човек.

Последвайте мастилената следа на Джохана Басфорд и открийте чудесата, скрити в „Магична джунгла“ (изд. „Софтпрес“). Дивни растения и екзотични зверове очакват да бъдат изпълнени с цвят. Изследвайте джунглата и нейните обитатели – дървесни жабки и нежни колибрита, ръмжащи тигри и закачливи маймунки. Развихрете въображението си сред лиани и тропически цветя. Отмората ви е гарантирана.

 

AFISH.BG

Свързани статии (по етикет)